Legea educației are neclarități care pot fi însă eliminate prin Carta Universității

este de părere rectorul Adrian Graur Neclaritățile din Legea educației referitoare la învățământul universitar vor fi lămurite de Carta universității, „care va trebui să aducă plusuri de reglementări necesare pentru o activitate eficientă”, ne-a declarat, ieri, rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, Adrian Graur.
 

El a precizat că această Cartă, care exista și înainte, va deveni operativă în septembrie 2011, dar va trebui să cuprindă multe detalii, înainte aceste „reglementări fiind acoperite prin anexele la Cartă”. „Carta trebuie completată și are detalii de introdus. După mine, Carta trebuie să creeze cadrul general, să nu intre în detalii prea multe. În momentul în care încerci să reglementezi toate aspectele vieții universitare, s-ar putea să fie contraproductiv actul respectiv”, a spus rectorul Graur. El a participat sâmbătă la întâlnirea rectorilor cu ministrul educației, Daniel Funeriu, pe tema Legii educației. Prof. univ. dr. Adrian Graur spune că în lege „sunt unele chestiuni care nu e suficient de clar cum se și aplică”, dar urmează ca, prin metodologii, hotărâri de Guvern și ordonanțe, să poată fi „ajustate”. „Nu e suficient de clar cum sunt aleși membrii senatului și rectorul, pentru că textul legii vorbește de participarea tuturor cadrelor didactice și a studenților, dar nu știu cum vor putea fi obligați toți să fie prezenți la momentul respectiv sau în ce proporție niște alegeri vor putea fi validate”. Rectorul Graur a precizat că, la întâlnirea cu ministrul, nu s-a discutat despre comasarea unor universități cu probleme, prevăzută în lege, dar este de părere că înființarea unor consorții între universități ar fi benefică: „Cred că înființarea consorțiilor este de natură să întărească universitățile și probabil că vom asista la o concentrare mai puternică a resurselor, fie că este vorba de resurse umane, fie de resurse financiare”. Cât despre amestecul ministerului în autonomia universităților și de dreptul acestuia de a aplica sancțiuni, rectorul a declarat că, probabil, „Carta va stopa asemenea tendințe”, o asemenea prevedere neputând deveni operațională: „Până la urmă autonomia nu ți-o dă nimeni, trebuie să ți-o iei”, a conchis Adrian Graur.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI