Glumă amară

Probabil că n-ar fi fost o idee bună ca, la reorganizarea teritorială a României pe regiuni, partea de Bucovină care ne-a rămas după ciuntirea ei de către ruși să se constituie ca o entitate regională. Includerea zonei neocupate de austrieci a fostului ținut al Sucevei în regiunea Suceava era atât de normală încât nu a creat probleme. Aproape. Pentru că, în pofida formidabilei lupte a românilor din teritoriul ocupat de Austria pentru reîntoarcerea la Moldova din care fuseseră smulși, la România creată ulterior, mentalul lor a inclus ceea ce, insidios, autoritățile ocupante făptuiseră tot timpul: separarea. Crearea, altfel spus, a conștiinței că bucovinean e altceva decât regățean. Ceva cu siguranță mai bun, mai disciplinat, mai gospodar, mai întreprinzător, mai civilizat.
 

Iată că la aproape un secol de la întoarcerea Bucovinei la Țară încă funcționează ideea de separare. Surprinzător, ea pare a fi stimulată de campania fără precedent de promovare a Bucovinei de către autoritățile județene. O campanie care nu și-a propus nicidecum revitalizarea nefericită a unei realități istorice, ci doar câștigul care se poate obține din proiectarea în conștiința țării, a Europei a unui ținut care are ce dărui și, implicit, care poate profita de pe urma darurilor sale. Este această campanie prea agresivă? Sunt cei ce o susțin suficient de pregătiți pentru a evita posibilitatea oricărei speculații? Există oare cu adevărat pericolul exacerbării diferențelor și, în consecință, al izolării unora față de alții? Cu siguranță că nu, dar tema aceasta n-ar trebui să scape din atenția celor care au creat-o. Ea, de fapt, nu-i nici măcar nouă, existând încă destui dintre politicienii locului care ironizau (și o fac și acum) așa-zisa Țară a paielor… Ei, aici e de fapt pericolul, în mâna așa-zișilor politicieni. Căci nu altfel trebuie înțeles mesajul unui vechi abonat al ziarului nostru, din Baia, care ne întreba: „comuna Baia din care ținut face parte: din Bucovina sau din Regat?”. Omul, supărat că în comuna sa nu se mai întâmplă nimic, și-a răspuns până la urmă singur: „cred că fac parte din Regat, după felul cum suntem considerați de cei pe care i-am votat”. Percepția acesta se bizuie cu siguranță pe povestea potrivit căreia cel din Regat e mai puțin bun, mai puțin disciplinat, mai puțin gospodar, mai puțin întreprinzător (e bine să ne oprim aici cu această comparație) decât bucovineanul. Omul glumește, dar gluma e amară…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: