Angajare de clovn

„Ne face plăcere să vă aducem la cunoștință că și în anul 2011 CTB își va consolida repertoriul cu noi premiere, continuând stagiunea cu piesele de succes Plicul și Poveste de dragoste. Obiectivul acestei stagiuni îl va constitui colaborarea cu dramaturgii suceveni George Ostafi și Matei Vișniek” (sic!) – aflăm, printre altele, dintr-un comunicat de presă semnat de „Președinte CTB, Brândușa Dăscălescu”. După cum cititorii noștri știu, am împărtășit și, credem, am susținut entuziasmul și elanul promotorilor și actanților (din scenă și din preajma ei) noului teatru de la Suceava, organizat de Compania Teatrală „Bucovina”. Cât privește informația de mai sus, aflaserăm despre intențiile venerabilului George Ostafi de a trece, până a împlini 80 de ani (sănătate!), de la penel, versuri și teatru pe hârtie, la teatru pus pe scândură. Însă ne-a trezit curiozitatea acest secundant al său, suceveanul Matei Vișniek, pe care îl bănuim a fi o tânără speranță de mare forță din moment ce cată să se lanseze cu un pseudonim (așa pare, nu?…) ce evocă, invocă și poate chiar provoacă numele și personalitatea celebrului poet, dramaturg, romancier, eseist, jurnalist – pornit din Rădăuți, ajuns la Paris, iar de acolo în mai toată lumea – Matei Vișniec.
 

L.D. Clement

Cine știe, poate aici se ascunde chiar pariul de a-l atrage spre teatrul sucevean și pe însuși Matei Vișniec, fapt, credem, posibil în contextul în care „acasă” are destui prieteni și cunoscători ai operei sale. Dacă aș fi întrebat, cu toată slaba mea știință în ale teatrului, aș propune ca Vișniec să vină la Suceava cu „Angajare de clovn”. Nu numai pentru că fu ultima piesă pe care a scris-o în România, nu numai că a fost, acum 20 de ani, cea mai bună piesă românească (premiată ca atare de UNITER), nu numai pentru că propune un interesant dialog artist – Creator, ci și pentru că are replici memorabile, precum… „Așa e viața, când ajungi bun de aruncat la gunoi, mai bine să te arunci la gunoi” sau „Ce s-o mai lungim, v-ați tâmpit”. Notă explicativă: Celor care, eventual, se vor ambiționa să citească șarja de mai sus (să știți că șarja are legătură și cu teatrul, nu doar cu turnarea metalelor!) ca atac împotriva teatrului sucevean, le solicit să o perceapă doar ca un atac împotriva lui k.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: