“Gala obiceiurilor de iarnă”

Peste 1000 de colindători și urători au invadat centrul Sucevei

Colindători, urători, mascați după obicei sau îmbrăcați în straie populare, au participat, ieri, la „Gala obiceiurilor de iarnă”. Manifestarea, care face parte din programul cu finanțare europeană a Consiliului Județean „Crăciun în Bucovina”, s-a desfășurat, de ziua Sfântului Ștefan, în centrul municipiului Suceava. Tot aici s-au adunat mii de oameni, localnici sau turiști curioși să vadă cum se sărbătorește Anul Nou în județul nostru.
 

Cu plugul tras de boi, în fața Consiliului Județean Mascați în urși, capre, generali, călușari sau doctori, urătorii s-au adunat, în jurul orei 10, în fața sediului Primăriei Suceava, de unde au plecat spre Palatul Administrativ. Alaiul a fost condus de un grup de gospodari reprezentând mai toate zonele județului, care stăteau împrejurul unui plug tras de doi boi aduși de la Mănăstirea Humorului. Îmbrăcați în straie populare, gospodarii s-au oprit în fața Platului Administrativ, unde au fost întâmpinați de președintele și vicepreședinții Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, Vasile Ilie și Dan Cadariu, de prefectul Sorin Arcadie Popescu, primarul și viceprimarii municipiului Suceava, Ion Lungu, Viorel Seredenciuc și Lucian Harșovschi, de numeroși șefi de instituții descentralizate. Oficialitățile i-au răsplătit pe colindători și urători, potrivit tradiției, cu mere, colaci și vin. Și cu… zăpadă, căci a nins superb, se pare la “cererea” expresă a președintelui Gheorghe Flutur. Directorul Centrului de Conservare a Tradițiilor Populare din cadrul Centrului Cultural “Bucovina”, Călin Brăteanu, instituția din subordinea Consiliului Județean care a organizat „Gala obiceiurilor de iarnă”, ne-a declarat că la manifestare au participat peste 1000 de urători din mai toate zonele etnofolclorice ale județului. Menționăm că ei erau în mare parte componenți ai ansamblurilor artistice din județ și au venit la eveniment însoțiți de primarii localităților din care proveneau. Spectacol pe scena din fața Casei de Cultură După ce au urat oficialitățile, colindătorii și urătorii s-au îndreptat către esplanada Casei de Cultură, unde au prezentat obiceiurile de iarnă ale Bucovinei în cadrul unui spectacol. Mii de suceveni și de turiști care își petrec Sărbătorile de iarnă în județ au înfruntat temperaturile scăzute și ninsoarea abundentă ca să vadă cum joacă urșii, caprele și călușarii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: