Medicii ne avertizează să renunțăm obiceiurile proaste legate de răceală

Numărul sucevenilor care au apelat la medic fiindcă au răcit se menține crescut și în săptămâna 13-19 decembrie, când infecțiile acute respiratorii au ajuns la 2.787, în ușoară creștere față de săptămâna precedentă, când s-au înregistrat 2.677.
 

Copiii cu vârste între 5 și 14 ani au fost cei mai afectați de boală, fiind 867 cazuri raportate din teritorii, la Direcția de Sănătate Publică, urmând cei sub 4 ani, cu 795 de cazuri. De altfel, jumătate din cazurile mai grave, care au fost spitalizate, au fost copii. Au fost mai multe și cazurile de pneumopatie acută: 935 față de 846 cazuri săptămâna anterioară, un sfert dintre ele fiind la categoria de vârstă 5-14 ani, urmată de cei între 0-4 ani cu 268 îmbolnăviri. În 10% din numărul total de cazuri a fost nevoie de spitalizare. În perioada următoare se așteaptă ca adresabilitatea la medici să scadă, nu pentru că nu ar mai fi îmbolnăviri specifice sezonului rece, ci fiindcă lumea are preocupări domestice în vederea sărbătorilor și își neglijează sănătatea. Gripa nu a apărut în județ, dar sucevenii au continuat să se imunizeze și în perioada menționată, fiind vaccinate 1500 de persoane, din care 808 sunt bătrâni cu vârsta de peste 65 ani, iar 671 bolnavi cronici. Medicii ne reamintesc ce trebuie să facem ca să prevenim virozele și pneumoniile și ne avertizează că “multe dintre lucrurile pe care am învățat să le facem când răcim sunt complet greșite”. Ei spun că răcelile și gripa sunt o componentă a iernii, dar nu neapărat pentru că e frig, de aceea e greșit să ne îmbrăcăm prea gros sau să dăm căldura la maxim. Corect este să lăsăm ferestrele întredeschise pentru că aerul proaspăt îndepărtează microbii. Antibioticele nu sunt eficiente în răceală, care e o infecție virală, cele mai bune modalități de a trata simptomele răcelii fiind odihna, decongestionantele nazale și paracetamolul sau aspirina.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: