Nostalgie ?…

Nu mai e mult până ce vom număra 21 de ani de la “evenimentele din decembrie” (rămase neclare pentru mulți dintre noi, deși mulți ne doream niște… evenimente și deși destui au fost actanți mai mici sau mai mari în miezul sau periferia lor), iar în acest context un recent sondaj CSOP ar indica faptul că aproape 60% dintre români ar purta nostalgia “comunismului”.
 

L.D. Clement

Termen căruia i se cuvin ghilimelele cu atât mai mult cu cât, detașați de ce-a fost, putem să apreciem la rece fondul chestiunii. Va fi fost, îmi zic, o intenție de “comunism” transformată repejor (cum e aproape firesc când vorbim despre oameni care ajung stăpâni de oameni) într-un sistem de beneficiari în numele unei doctrine aplicate când fantezist, când cu oportunism feroce și de manipulați, de striviți, de puși la urnit poverile cele grele. De altfel, cam așa văd situația și aproape jumătate din respondenți, catalogați apoi de unele medii ca inși care „plâng după comunism”, ei spunând însă că ar fi fost „o idee bună”, dar „prost aplicată”. Clar este că drumul pe care pornirăm e fără întoarcere (dincolo de previziuni ale unor futurologi din zona „capitalistă” care, pe când „comunismul” european stătea să crape, dădeau ca posibilă o lume a viitorului în care abundența materială, rezultat al supertehnologiilor și al robotirii roboților, să se fi revărsat peste toată lumea, așa încât din preaplin fiecare să-și ia cât poate consuma, fără grija că s-ar termina sau nu-i va rămâne și altuia) și de asemenea clar că astfel de răspunsuri sunt cu atât mai plauzibile acum, când țara pare a fi pe marginea prăpastiei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: