Cu sânge rece

…Prilej de a glosa pe o temă poate că în congruență cu cea de ieri. Înțelesul (dacă va fi să-l asimilați așa cum l-am cernut eu) veni în urma unui recent dialog cu un psiholog sucevean. Care, printre clienții săi, primi într-o zi un tânăr student dornic să pună mâna pe… pușcă. Să vâneze și el adică, așa cum, se pare, mai avea în familie vânători. Iar acum dădea să urmeze pașii trebuitori obținerii permisului de port al armei. Până să ajungă să completeze chestionarele absolut necesare a fi completate (care n-au mai fost aplicate în cele din urmă în respectivul cabinet, întrucât solicitantul s-a declarat curând învins de prea multe vorbe pentru o parafă), psihologul dori însă să poarte o discuție cu tânărul despre nevoia sa (resimțită poate intim; percepută, poate, din considerente sociale) de a-și asuma acest rol, din conturul căruia să vrea, la un moment dat, să ucidă.
 

L.D. Clement

Tânărul nu părea nici pregătit pentru astfel de răspunsuri, nici dornic să le caute. Poate că arma îi era necesară (ar fi o variantă) tot așa cum, în alte etape ale vieții sale de până acum, își dorise un telefon mobil scump, un autovehicul 4×4, o blondă cu picioare lungi. Dar nici asta n-o putea spune. Cum n-a avut reacție nici față de relatarea (…didactică) a psihologului cum că, odinioară, omul ucidea din nevoia de a subzista, pe când acum, în contemporaneitate, motivația de a ucide (ca un sport, ca o distracție, ca o… pasiune) n-ar mai avea argumente la fel de solide; și că-n “Moartea căprioarei” (despre care studentul admise că habar n-avea) se zice “știam că va muri și c-o s-o doară”, dar și că “vreau să trăiesc”… Povestea a rămas, atunci, ca și lipsită de utilitate; iar ascultătorul ei poate că a obținut, în cele din urmă, permisul. Cel puțin ca să-l posede, alături de alte trofee – mobilul, mașina de teren, blonda cu picioare lungi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: