Proiecte, fonduri, lucrări

„Regiunea N-E stă cel mai bine”

„Din punct de vedere al numărului de proiecte, al absorbției fondurilor europene, al volumului de lucru, regiunea N-E stă cel mai bine”, a declarat președintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Est (CDRNE), Gheorghe Flutur, ieri, când CDRNE s-a întrunit la Suceava, unde a analizat evoluția implementării Programului Operațional Regional (POR) în județele din această regiune și a început discuțiile premergătoare stabilirii strategiei regionale pentru următorul buget european, 2014-2020.
 

Flutur a explicat că din întregul POR, în valoare de 4,3 miliarde de euro, regiunii N-E, ce este compusă din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, cu o populație de 3,7 milioane de locuitori, i-a revenit suma de 657 de milioane de euro, din care pentru proiecte, în valoare de 600 de milioane de euro au fost semnate contracte. Flutur a menționat că au fost deja achitate avansuri la execuția lucrărilor în sumă de 67 de milioane de euro. Potrivit președintelui CDRNE, dacă la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare au fost depuse 7.300 de proiecte pe POR, în regiunea N-E au fost depuse 1.141 proiecte, în valoare de 1,2 miliarde de lei, reprezentând dublul sumei alocate, subliniind că au fost promovate proiecte, echilibrat, pe toate axele prevăzute. Flutur a mai spus că în cursul anului 2011 vor fi organizate licitații pentru execuția de proiecte în valoare de 300 de milioane de euro. Președintele CDRNE a subliniat că important pentru această regiune este să pregătească Agenda 2020, ceea ce reprezintă stabilirea strategiei de dezvoltare a regiunii pentru următorul exercițiu bugetar al UE, 2014-2020, urmând ca aceasta să fie elaborată de structuri parteneriale formate din reprezentanți ai instituțiilor publice și parteneri privați atât în fiecare județ, cât și regional. Autoritățile din regiunea N-E au în vedere stabilirea unor proiecte strategie regionale privind infrastructura de transport, cum ar fi autostrăzi, aeroporturi sau proiecte de utilități, dar și proiecte de dezvoltare locală și a mediului privat. „Regiunea de Nord-Est este îndreptățită să ceară fonduri suplimentare pentru a echilibra decalajul actual”, a spus Flutur. La rândul său, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol, a declarat că anii 2011 și 2012 vor fi cei în care se vor implementa proiectele finanțate prin POR, arătând că cea mai mare parte a lor au ca termene de execuție între un an și jumătate și doi ani și jumătate. El consideră că este important ca, în vederea accesării de fonduri europene pe viitorul exercițiu bugetar european, regiunea să aibă un plan de dezvoltare și un portofoliu de proiecte. „Vrem ca 2012 și 2013, când încep negocierile în Comisia Europeană pentru viitorul buget, să avem strategia de dezvoltare, și sumele care vor fi alocate să corespundă cerințelor regiunii”, a spus Apostol. El a arătat că în această regiune s-a creat o cultură a proiectelor europene și speră că aceasta să fie fructificată din plin, cu noi idei de proiecte pentru Agenda 2020. „Sper ca strategia de dezvoltare să fie un document programatic pentru cel puțin două cicluri electorale”, a mai spus directorul ADRNE. Gheorghe Flutur a mai anunțat că ambasadorii țărilor Uniunii Europene acreditați la București vor fi invitați să viziteze județele regiunii N-E și investițiile făcute cu fonduri europene.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: