Sfaturile medicilor suceveni pentru sărbători:

Moderație alimentară și mișcare în aer liber

Evitarea consumului excesiv de alimente grase și alcool, precum și multă mișcare în aer liber sunt recomandările făcute de medicii suceveni pentru perioada sărbătorilor care se apropie.
 

Pe de altă parte, epidemiologii sfătuiesc populația să consume numai carnea de porc examinată trichineloscopic și să o cumpere numai din magazine specializate, pentru a preveni apariția trichinelozei. Specialiștii sunt de părere că trebuie să consumăm moderat alimente și alcool, în perioada sărbătorilor, fiindcă în felul acesta putem evita declanșarea unor afecțiuni digestive sau acutizarea unor afecțiuni cronice, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială etc. Organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, precum carne de porc, cârnați, caltaboș, slănină, tobă etc., preparate ce trebuie consumate cu moderație și nicidecum la masa de seară. Carnea de porc trebuie prelucrată termic suficient, întrucât sărarea, afumarea sau uscarea ei nu distrug larvele de Trichinella spirallis, care provoacă boala numită trichinelloză. Chiar dacă preparatele din carne de porc sunt nelipsite de la mesele festive, nu trebuie să ne lipsească din alimentație legumele și fructele. Alimentația trebuie să fie cât mai diversificată, cuprinzând zilnic cereale (200-350 g pâine integrală), legume (minim 300 g), fructe (minim 450 g), lapte și derivate (500 ml lapte sau iaurt), iar aportul de lichide să fie de minimum 1,5 l pe zi, constând în apă sau ceaiuri de plante neîndulcite. Pe lângă o alimentație cât mai echilibrată, se recomandă și exercițiul fizic de cel puțin trei ori pe săptămână, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj. Nu trebuie uitat că alcoolul consumat în cantități mari produce deshidratarea organismului.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI