Ultimul comandament ISPA

„Nu mai este randament, eficiență, în ceea ce privește lucrările care se fac pe teren”, declară primarul Ion Lungu, menționând că jumătate din totalul execuției aparține anului acesta > Sucevenii de pe strada Alexandru cel Bun vor scăpa de șanțurile din prejma blocurilor, insistându-se și pe turnarea unui strat de beton
 

Ieri s-a consumat ultima întâlnire din acest an a responsabililor din proiectul ISPA de reabilitare a rețelelor de apă, a sistemului de canalizare și de modernizare a stației de tratare-epurare a ape-lor menajere din municipiul Suceava. Șeful municipalității, Ion Lungu, a precizat că, pe fondul condițiilor meteorologice nefavorabile, deja intervențiile au devenit lipsite de randament, insistând totuși ca, acolo unde se mai poate, în special pe strada Alexandru cel Bun, să se toarne un strat de beton. „Este clar că nu mai este randament, nu mai este eficiență în ceea ce privește lucrările care se fac pe teren. Urmează ca în zilele următoare să se finalizeze în mod special strada Alexandru cel Bun, cei de la Pfeiffer dându-și cuvântul de onoare că, până pe 20 decembrie, practic în această săptămână, vor încheia execuția. Mai există descoperită o porțiune de 10 metri și am insistat, în continuare, să turnăm și un strat de beton”, a declarat primarul. Ion Lungu se arată relativ mulțumit de modul în care în 2010 au decurs lucrările, jumătate din totalul execuției aparținând anului acesta. Potrivit lui, comandamentele săptămânale și-au arătat eficiența, iar pentru că, în medie, 95% din intervenții sunt gata, municipiul Suceava a fost dat ca exemplu la nivel de țară. „Una peste alta, din punct de vedere al Programului ISPA, putem să spunem că 2010 a fost un an bun. Întârzierile pe care le-am înregistrat provin din anii din urmă, din anii 2008, 2009. Chiar dacă pare de necrezut, la nivel național suntem dați ca exemplu de reușită, de municipiu-pilot în cadrul Programului ISPA”, relevă edilul-șef, menționând că, grație monitorizării făcute cu toți responsabilii, programul se apropie de final, rămânând, în mare, de făcut doar probe. Pentru acestea, din cauza venirii iernii, s-a cerut o prelungire până la 30 iunie 2011. Întâlnirile factorilor implicați ISPA nu sunt însă cu totul suspendate, ele urmând a fi reluate pe 11 ianuarie 2011. La componenta de canalizare atribuită Pfeiffer, execuția este la 98%, iar la cea de apă, din competența TMUCB, a ajuns la 95%. La stația de tratare-epurare, echipamentele necesare sunt procurate în majoritate, până la finele lui 2010 existând șanse de atingere a nivelului de 90% din lucrările contractate. Reamintim că intervențiile din Programul ISPA au demarat în 2008 și trebuie să ajungă la linia de finiș la data de 31 decembrie 2010. În urma licitațiilor, executantul sistemului de alimentare cu apă a fost declarat concernul TMUCB și ERG Termrom București, pentru suma de 14,89 milioane euro, în timp ce lucrările la rețeaua de canalizare au fost adjudecate de compania Ludwig Pfeiffer Germania, cu un contract de 20,96 milioane euro. De modernizarea stației de epurare se ocupă Dytras Spania, contra a 13,66 milioane euro. Contractul de asistență tehnică a fost semnat cu firma germană Eptisa și are valoarea de 3,16 milioane euro.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI