Ai carte? Stai la poartă...

Muzeul Bucovinei are paznici cu doctorat !

Instituția din subordinea Consiliului Județean se folosește de voluntari pentru a asigura ghidajul în obiectivele din administrare Muzeul Bucovinei este probabil singura instituție din lume care are pe post de portari doctori în științe, și care se folosește de voluntari pentru a asigura ghidajul în obiectivele din administrare. Cum s-a ajuns în această situație? Răspunsul la această întrebare a devenit banal: criza economică. Reprezentanții conducerii Muzeului Bucovinei au pus în aplicare măsurile de austeritate ale Guvernului, desființând 29 de posturi. Din cauza lipsei de personal și a imposibilității de a face noi angajări, paza și protecția Muzeului de Istorie din municipiul Suceava este acum asigurată, mai ales la orele dimineții, de personalul de specialitate al instituției.
 

„Am pierdut 29 de posturi. Una din obligațiile legale ale muzeelor este paza patrimoniului. Or în acest moment noi nu o asigurăm la capacitatea firească. Muzeul de Istorie, dimineață, are pe post de portar personal de specialitate, doctori în științe. Nu am mai avut fizic cum să mă descurc”, ne-a declarat Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei. El a adăugat că, din păcate, a fost desființat și postul de muzeograf al drei Paraschiva Victoria Batariuc, care în toamna acestui an a primit premiul Academiei Române pentru lucrarea „Catalogul Colecției Romstorfer”, lucrare publicată de Muzeul Bucovinei. Paradoxal, cele 29 de posturi au fost desființate chiar dacă la Muzeul Satului Bucovinean a crescut numărul obiectivelor. Evident că, după punerea în aplicare a măsurii de austeritate, instituția a început să se confrunte cu o acută lipsă de personal. Emil Ursu ne-a informat că, în vară, de ghidajul și supravegherea Muzeului Satului s-au ocupat angajații Secției de Conservare a Muzeului Bucovinei. Și la Hanul Domnesc au fost desființate trei posturi. „Acolo avem un muzeograf și un supraveghetor cu jumătate de normă”, a declarat Emil Ursu, adăugând că, momentan, situația se desfășoară normal în cadrul Muzeului Bucovinei, deoarece o parte din cei disponibilizați fac voluntariat la fostele lor locuri de muncă. „Voluntariat se face și la Muzeul de Științe ale Naturii, și la Muzeul de Istorie. Cei care au fost disponibilizați și au o sursă de venit, pensia, au acceptat să facă voluntariat. La casa memorială de la Udești, doamna care a fost scoasă la pensie a acceptat să facă voluntariat”, ne-a declarat directorul Muzeului Bucovinei. Un doctor în științe are un salariu de 1200 de lei După ce Muzeul Bucovinei a redus cu 25% salariile angajaților săi, ca urmare a deciziei Guvernului, un angajat cu titlul de doctor în științe a ajuns să câștige 1200 de lei lunar. Tot din cauza crizei economice, dar și a inundațiilor petrecute în acest an, Muzeul Bucovinei a fost nevoit să renunțe la o parte dintre manifestările pe care le-a organizat cu succes în anii anteriori. Printre ele se numără și Festivalul Medieval. „Din păcate, la Târgul Meșterilor Populari am avut doar 40 de participanți, față de 100, câți erau în anii precedenți. Nu am reușit să le plătim diurna, care este de 13 lei pe zi. Chiar și așa, numărul de vizitatori a scăzut cu doar două persoane față de anul trecut. Asta înseamnă că publicul sucevean are nevoie de acel târg de meșteri”, a precizat Emil Ursu. Directorul Muzeului Bucovinei ne-a spus că Ministerul Culturii nu a mai finanțat ca în ceilalți ani cartea. „Nu am reușit să scoatem volume ca până acum. Ministerul avea un program generos care se numea «Patrimoniul în pericol». Am primit 2 % din ce au alocat în alți ani”, a conchis el.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: