Call center pentru mămici

Un lucrător specializat al Agenției pentru Prestații Sociale oferă informații referitoare la acordarea indemnizației de creștere a copilului actualilor părinți în concediu, precum și celor care așteaptă un bebeluș
 

Agenția Județeană pentru Prestații Sociale Suceava a înființat un call center pentru mămicile aflate în concediu de creștere a copilului în vârstă de până la 2 ani, precum și pentru femeile care urmează a aduce pe lume un bebeluș. „Având în vedere modificările legale referitoare la acordarea indemnizației de creștere a copilului, am constituit un call center și am desemnat o persoană de contact specializată care să furnizeze date și informații la solicitările actualilor părinți în concediu, precum și la cele ale familiilor care așteaptă un copil”, ne-a declarat directorul executiv Mirela Florea, adăugând că toți ce interesați pot apela numărul de telefon 0371/ 06 39 99. Conform unei proaspete ordonanțe de urgență a Guvernului, pentru copiii născuți până la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, indemnizația este stabilită la nivelul de 75% din media veniturilor, dar nu mai puțin de 600 lei și nici mai mult de 3.400 lei. În situația în care părintele optează pentru rămânerea în concediul de creștere a copilului până la data la care acesta împlinește vârsta de 1 an, indemnizația lunară este în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 lei și nici mai mare de 3.400 lei. Dacă se întoarce la activitatea profesională până la împlinirea, de către micuț, a vârstei de 1 an, beneficiarul în cauză va avea parte și de un stimulent de inserție pe piața muncii de 500 de lei. Atunci când părintele nu revine la serviciu, el va putea opta pentru acordarea unui concediu fără plată pentru îngrijirea copilului cu vârsta între 1 an și 2 ani. Într-o a doua variantă, adică atunci când mama sau tatăl, după caz, alege concediul pentru creșterea copilului până la data la care acesta împlinește vârsta de 2 ani, părintele va primi o indemnizație lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 lei și nici mai mare de 1.200 lei, caz în care stimulentul de inserție nu se acordă. Pentru copilul cu handicap, părintele care îndeplinește condițiile de eligibilitate prevăzute de lege va beneficia de concediul pentru creșterea copilului până la împlinirea de către minor a vârstei de 3 ani. Indemnizația aferentă se acordă în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 600 lei, dar nici mai mare de 3.400 lei. Noile dispoziții legale interzic angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în interiorul unui interval de 6 luni de la întoarcerea definitivă în unitate, a salariatei/salariatului care se află în concediu pentru creșterea copilului sau în cazul celor beneficiază de stimulentul de inserție.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: