La Casa Albă, astăzi

O suceveancă premiată de președintele SUA

Emilia Moroșan, de 34 de ani, cercetător în fizica materiei condensate, primește cea mai înaltă distincție a Președinției SUA pentru „debut în cariera științifică” > La Suceava, ea a absolvit, ca șefă de promoție, Colegiul „Spiru Haret”, unde, ulterior, s-a aflat, pentru scurtă vreme, la catedră
 

Emilia Moroșan

„Presidential Eralz Career Awards for Scientist and Engineers” (PECASE) este numele celei mai înalte distincții pe care Președinția Statelor Unite ale Americii o acordă, anual, pentru „debut în cariera științifică”. Președintele SUA Barrack Obama o va acorda astăzi, la Casa Albă, și Emiliei Moroșan (Oniu, până să se căsătorească), originară din Suceava, în prezent cercetător în fizica materiei condensate. Premiul, acordat în acest an la peste 80 de cercetători din SUA, a fost instituit în urmă cu 14 ani, de fostul președinte Bill Clinton, în scopul recompensării tinerilor oameni de știință cu rezultate remarcabile. Emilia Moroșan a urmat Școala Generală Nr. 8 din Suceava, apoi Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” (1990 – 1994, șefă de promoție), colegiu în care avea să revină în calitate de profesoară după absolvirea Facultății de Fizică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1999). Continuându-și studiile cu școala doctorală, ea a ajuns în Statele Unite ale Americii, mai întâi în Iowa, unde, în 2005, la Iowa State University, avea să obțină diploma de Ph.D. Physics, apoi la Rice University, unde lucrează în prezent, ca profesor asistent în disciplinele fizică, astronomie și chimie. Evident, are un CV profesional impresionant, care conține, printre (multe) alte reușite, premiile „Ralph E. Powe Junior Faculty Enhancement”, ORAU (2008) și „NSF Career, National Science Foundation” (2009). Profesoara româncă de la Rice University este căsătorită cu un sucevean care, de asemenea, este universitar în SUA și au un băiețel de aproape 2 ani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: