“Madona Neagră” de la Cacica vine duminică la Suceava

Credincioșii și preoții comunității catolice din Suceava, și cu siguranță și de alte confesiuni locale, vor ieși duminică după-amiază în întâmpinarea icoanei Fecioarei Maria de la Cacica, ce va poposi până miercuri, 15 decembrie, în Biserica catolică “Sf. Nepomuk”.
 

Aflată în “Pelegrinatio Mariae”, (pelerinaj marian) “Madona Neagră” de la Cacica va veni la Suceava după ce s-au rugat ei mii de credincioși din parohiile din Iași și Bacău, cele mai mari comunități catolice din Moldova. Icoana va fi însoțită de mai mulți preoți, avându-l alături pe însuși PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași. Fecioara va fi întâmpinată la ora 17, pe o stradă din apropierea bisericii, și va pleca în procesiune până la sfântul locaș, unde va fi depusă până miercuri seară. Icoana Fecioarei Maria, o copie celebră a “Fecioarei Negre” de la Czestochowa, a fost adusă în Bucovina de polonezi cu peste 200 de ani în urmă, când s-a sfințit prima biserică înălțată de minerii salinei de la Cacica, în 1809. Specialiștii au estimat că icoana datează din secolul al XVII-lea și a fost piesa centrală, păstrată cu sfințenie, și în actualul sanctuar sfințit în 1904. Pe 14 august a.c., cu o zi înaintea pelerinajului anual la Basilica minor de la Cacica, de “Adormirea Maicii Domnului”, “Fecioara Neagră” s-a arătat credincioșilor într-o altă lumină. Ea a fost restaurată, mai întâi la Iași și, apoi, pentru că nu s-au găsit în România bijutieri specializați, chiar la Czestochowa, acolo unde a fost învelită mantia Mariei și a pruncului Isus cu foiță de aur alb și galben. “Având dimensiunile de 86×60 cm, icoana reprezintă pe Preasfânta Fecioară Maria ținând în brațe pe Pruncul Isus. Pictura pe pânză este acoperită cu un basorelief din lemn aurit și argintat, lăsând să se vadă fețele și palmele lui Isus și ale Maicii Domnului. Maria și Isus au pe cap coroane. Mâna dreaptă a Fecioarei este îndreptată către Isus, ca și cum ar spune: «Faceți tot ce el vă zice!» Cu mâna stângă, Pruncul Isus strânge la piept o carte, iar dreapta o are ridicată în semn de binecuvântare”, prezintă într-un material, imediat după dezvelirea icoanei, pr. Cornel Cadar, consilier cultural al Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI