Cal infestat cu trichineloză, la un abator sucevean

Amatorii de carne ieftină, de ocazie, își pot pune viața în pericol, zona estică a județului fiind cunoscută pentru sacrificările ilegale de cabaline
 

Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava atrage atenția amatorilor de chilipiruri să nu se aprovizioneze cu carne ieftină de ocazie, de la inși ce o vând din portbagajul mașinilor, întrucât își pot risca viața. Aceasta după ce pe raza județului a fost descoperit un caz de infestare cu trichineloză la un cal sacrificat la un abator autorizat. Directorul executiv la DSVSA, dr. Petrea Dulgheru, informează că examenul efectuat pe o probă de la unitatea respectivă a ieșit pozitiv, situație care a stârnit îngrijorare, întrucât persoanele care sacrifică ilegal și comercializează carne de cabalină nu fac și verificarea trichineloscopică. „Avem o problemă mai complicată la un cal cu trichineloză. Este un caz destul de grav, deoarece în județul Suceava, dar și în alte părți din România, se comercializează ilegal carne de cabalină. Tragem un semnal de alarmă, acum, în preajma sărbătorilor, întrucât, în zona estică a județului, se poate ivi iarăși un pericol. Fenomenul ne creează neliniști, însă noi sperăm să putem gestiona în mod corespunzător această situație”, a declarat dr. Dulgheru. Anii trecuți, lucrătorii DSVSA au urmărit samsari constituiți în rețele, care se aprovizionau cu animale din Suceava sau din județele vecine, carnea tranșată fiind desfăcută direct, prin intermediari sau către unități de procesare. La acestea din urmă, carnea poate fi folosită, în amestec cu cea de bovină, la prepararea diverselor produse, precum pastă de mici, carne tocată, salam sau parizer. Din cauza sărăciei, mulți dintre suceveni preferă carnea ieftină de cabalină, o serie dintre ei cumpărând cai în schimbul a doar câteva milioane de lei vechi, sacrificându-i la domiciliu și consumându-i în familie. Tot zilele trecute, pe Fondul de vânătoare Botuș, aparținând Direcției Silvice Suceava, a fost consemnat un caz de infestare cu trichinella spiralis la mistreț, cadavrul animalului fiind ars la un incinerator autorizat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: