Eticheta de la rom

Așadar, să le schimbăm numele! Așa ar cere imperios, de vreo câteva zile, un curent de opinie (de fapt, cei care au generat și au aderat la opinie): să le spunem (într-un mod cât se poate de oficial) r(r)omilor (din nou) țigani. Chipurile, numai în acest fel, mai ales în afara granițelor, s-ar modifica „reacția fără precedent îndreptată împotriva tuturor românilor stabiliți în aceste state” care „a pornit mai ales de la comportamentul anormal și infracțional al unei etnii minoritare de cetățeni români, și anume țiganii”.
 

L.D. Clement

După cum se poate observa din citatul de mai sus (decupat dintr-o petiție online pe care am primit-o și noi), până a se ajunge la o eventuală demonstrație și concluzie, ipoteza lansată e deja șubredă: „vinovaților” li se zice țigani, dar denumirea nu aduce nicio modificare de fond; nu le schimbă nici „comportamentul anormal și infracțional”, îi lasă tot „etnie minoritară de cetățeni români”! Și-apoi, dacă le „relegiferăm” noi, adică r(r)omânii, numele (că ei, țiganii, bag de seamă că nici nu-și prea zic romi cu 2 de „r”), nu-i la fel de limpede că alți europeni nu le vor mai zice „roma/romani/romanies”. Fără să ignorăm sensul abuziv al mesajului, care acuză o etnie întreagă, fără proporții, fără nuanțe, adăugăm că, așa cum se știe, întotdeauna, numele (cuvântul) nu este decât o convenție ce a devenit normă. Așadar, prin a numi ceva (ființă, lucru, fenomen al naturii…) altcumva, decizia noastră nu va schimba cu nimic esența, ci eventual doar perspectiva din care este receptată. Altfel spus, în loc să se umble la conținut (adevărul e că nu-i deloc simplu, iar situația de acum e rezultatul unui lanț greu de eșecuri), ei vor să le schimbe eticheta!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: