Până la Crăciun

Salariații Spitalului Județean vor primi tichetele de masă pe două luni

Salariații Spitalului Județean Suceava vor primi până de Crăciun tichetele de masă aferente lunilor noiembrie și decembrie, cele din noiembrie urmând a fi acordate chiar până la sfârșitul acestei săptămâni, promite directorul unității, ec. Vasile Râmbu.
 

“Până pe 10 decembrie se vor da tichetele pentru luna noiembrie, iar până pe 19 decembrie, cele din decembrie”, ne-a declarat ieri managerul. El spune că bugetul alocat de CAS, prin contract, pentru ultima lună din an, “este acoperitor din punct de vedere al necesităților”, fiind suficient pentru plata drepturilor salariale, a tichetelor de masă, medicamentelor și materialelor sanitare. “La medicamente am dat o suplimentare de 6 miliarde, iar la materiale sanitare, de 2 miliarde”, a precizat directorul. S-ar putea spune că anul s-a încheiat cu bine pentru spital în contextul în care bugetul alocat prin CAS, anul acesta, “a fost cu 20% mai mic”. Vasile Râmbu a informat că nu toate secțiile au reușit să se încadreze în buget, printre cele mai puțin rentabile numărându-se secțiile Chirurgie – Chirurgie generală, Neurochirurgie, apoi Neurologie, Ortopedie, Urologie, Pneumologie. “La Chirurgie indicele de complexitate al cazurilor este sub media pe țară, dar pe total spital acesta este peste medie. Indicele scăzut se explică prin faptul că nu se tratează cazuri complexe, iar lipsa aparaturii performante ar putea fi o cauză. Pe de altă parte, acolo unde se operează sunt mai multe cheltuieli, fiindcă și adresabilitatea este foarte mare. Să sperăm că, odată ce se vor concretiza reabilitarea, modernizarea și dotarea blocului operator, va crește complexitatea cazurilor”, a precizat Râmbu. El a mai spus că, deși pe primele 10 luni ale anului numărul de cazuri tratate în spital s-a redus cu 5000, față de prevederile din contract există în continuare o depășire cu tot atâtea cazuri, aceasta din cauza adresabilității mari către spital. “Avem lunar 5000 de prezentări numai la Unitatea Primire Urgențe, iar pe an sunt 60.000 de prezentări, în timp ce prin contract avem prevăzute 35.000”, a explicat Vasile Râmbu. Ca secții rentabile, care stau bine la ICM, managerul a menționat Oncologia și Medicina internă. Reamintim că spitalele sunt finanțate prin sistemul DRG (pe caz rezolvat), iar în formula de calcul a bugetului indicele de complexitate a cazurilor (ICM) se referă la tipurile de pacienți tratați în funcție de diagnostic și gravitate. Cu alte cuvinte, cu cât ICM este mai mare, cu atât performanța medicală este considerată mai bună, întrucât au fost tratate cazuri mai grave, cu resurse mai puține.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: