Hâc !

Vă aminteam, deunăzi, că România se numără printre puținele țări din lume în care nu există legislație care să impună o vârstă anume sub care consumul de alcool să fie interzis. Între timp, aflarăm că, în aceeași țară, din cauza crizei, consumul de băuturi spirtoase pe cap de român a scăzut și, se pare, va continua să scadă. Patronatul spirtoaselor autohtone (din a cărui industrie au rămas fără slujbe 7000 de oameni) zice că, de la 8,5 litri de tărie într-un an (2008 – !!!), românul (ce-l cuprinde și pe abstinent, și pe alcoolicul inveterat) a ajuns să se cinstească doar cu 5 litri de tărie pe an (de criză – 2010).
 

L.D. Clement

S-ar spune că rachiul scump și leafa mică l-au mai moderat pe beutor. Dar poate că pe lângă această concluzie netă mai încap ceva nuanțe. Precum cea că tăria scumpită la noi a ajuns s-o concureze (numai la preț) pe cea importată. Sau că cea nescumpită sau mai puțin scumpită a fost, de fapt, scăzută-n grade sau turnată în clondire mai mititele. Altfel zis, știința barmanului isteț (amesteci cu apă și torni sub semn) a fost aplicată, pe alocuri, încă din fabrică, să-i fie furat consumatorului ochiul cu prețul mic. Dar bețivul (căci, de bună seamă, el duce greul afacerii) va fi fiind bețiv, dar nu-i musai să fie și prost; se orientează! Poate că se cumințește (oare?), poate că-și drege ficații în spital, poate c-o dă pe vinuri, poate că suge din ce-i picură contrabanda, poate că… Da, la această variantă din urmă a ajuns și patronatul, emițând o strălucită idee: „Din cauza crizei, mulți oameni s-au mutat pe autoconsum”. Sau, parafrazându-l, la chef, pe Ion Barbu: „Bun sânge și beutură sieși, Matol sugea din el”!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: