Depozitul ecologic de la Moara nu rezolvă problema colectării selective a deșeurilor

Județul Suceava nu stă prea bine la colectarea selectivă a deșeurilor, susține directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului, Iluță Cocriș. Potrivit lui, până la această dată doar 30 de unități teritorial-administrative dintre cele 114 existente în județ au implementat respectivul sistem.
 

Iluță Cocriș opinează că darea în folosință, anul viitor, a primei celule a depozitului ecologic de la Moara nu va aduce o rezolvare în domeniu, întrucât, mai ales la sate, resturile reciclabile nu sunt adunate pe categorii. „La nivelul județului Suceava nu stăm foarte bine cu colectarea selectivă a deșeurilor. Chiar dacă se realizează prima celulă, probleme or să fie cu primirea deșeurilor în depozitul ecologic de la Moara, pentru că, în general, din orașele și satele noastre, resturile nu sunt colectate pe categorii, așa cum ar trebui”, declară dl Cocriș. Reamintim că pe 24 ianuarie 2011 se va face centralizarea raportărilor cu rezultatele aplicării prevederilor legislației privind colectarea selectivă a deșeurilor menajere de la populație, instituții publice și agenți economici, cu excepția resturilor din activitatea economică. Legea nr.105/2006, a Fondului de mediu, obligă administrațiile publice locale să ia măsuri în așa fel încât minim 15% din întreaga cantitate de deșeuri adunată să o reprezinte materialele refolosibile care vor lua calea reciclării. În cazul în care această țintă nu este realizată, primăriile vor fi silite să achite penalități de 100 de lei pentru fiecare tonă de gunoi menajer neeliminat prin reciclare. Pe raza municipiului Suceava sunt amenajate 120 de locuri speciale în care, pe lângă deșeurile clasice, sunt prevăzute și dotări pentru adunarea materialelor recuperabile și reciclabile din hârtie și plastic, la care se vor adăuga și cele pentru sticlă. Potrivit primarului Ion Lungu, în prezent, la Suceava, 9% din cantitatea totală de resturi casnice o reprezintă deșeurile reciclabile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: