Traficanții de semințe își fac de cap

> Doar a zecea parte din suprafața agricolă este semănată cu material semincer certificat > Pentru combaterea comercializării neautorizate, inspectorii de specialitate cer ajutorul Poliției
 

Prefectul Sorin Arcadie Popescu cere monitorizarea comercianților de semințe, intervenția survenind pe fondul slabului interes al agricultorilor pentru materialul semincer certificat. „Discutăm despre îmbunătățirea raselor de animale, în timp ce despre calitatea materialu-lui semincer nu prea vorbește nimeni. De aceea, trebuie monitorizați comercianții în cauză, calitatea semințelor, pentru că acum, practic, este un segment la liber”, subliniază prefectul. Conform unei informări a Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor, pe fondul recesiunii economice, producătorii de sămânță și-au redus suprafețele cultivate, cauza fiind costurile de producție ridicate. Regresul pieței de profil este și urmare a cererii mici, agricultorii suferind de lipsă de finanțare prin subvenții. În aceste circumstanțe, sătenii folosesc sămânță din propriul pod sau o cumpără de la comercianții neautorizați, pentru combaterea fenomenului conducerea ITCSMS cerând ajutorul primăriilor și Poliției. „Primăriile locale ne sprijină foarte puțin, în piețe și oboare venind fel de fel de traficanți. Aceștia nu au o locație stabilă, fug dintr-un obor în altul, iar fără ajutorul Poliției nu putem face nimic”, a declarat directorul executiv al instituției, Jenica Turiceanu, precizând că descinderile au loc, de regulă, cu lucrătorii Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor. Pe de altă parte, șeful Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dumitru Parasca, spune că la material semincer apelează asociațiile și societățile comerciale agricole, doar între 10 și 12% din suprafața agricolă a județului fiind semănată cu semințe certificate. Dna Turiceanu reliefează că mai grav este că, anul acesta, au fost calamitate, total sau parțial, 120 de hectare cu grâu și 203 de hectare cu cartofi, ambele culturi pentru sămânță. „Alte aspecte ce determină degenerarea fiziologică au fost seceta și temperaturile ridicate din timpul vegetației. De asemenea, ploile abundente și excesul de umiditate au favorizat atacul puternic de bacterioze și micoze”, explică Jenica Turiceanu, șeful ITCSMS.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: