Pe masa de sărbători a sucevenilor

Carne de godaci importați din Ungaria

> Porcii de la unguri nu sunt urmăriți potrivit rigorilor sanitar-veterinare, existând pericolul toxiinfecțiilor alimentare și contactării pestei
 

Sucevenii au toate șansele ca, de sărbătorile de iarnă, să se înfrupte cu carne și produse din carne de porc importate din Ungaria. Cel puțin așa a lăsat să se înțeleagă directorul adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Dănuț Botezan, care a remarcat că, în această perioadă, se constată o intensificarea comerțului transfrontalier cu porcine. „În apropierea sărbătorilor, se constată o intensificare a comerțului de porcine provenite din Ungaria. Este vorba despre animale care nu sunt înmatriculate, provin din surse incerte și nu asigură lanțul alimentar. Prin urmare, sunt sacrificate în condiții improprii, neigienice, existând pericolul transmiterii pestei sau al altor afecțiuni, dar mai ales al apariției toxiinfecțiilor alimentare la populație”, avertizează dr. Botezan. Oficialul DSVSA spune că, de altfel, în această perioadă, în județ are loc o acțiune de recoltare de probe, monitorizare și prevenire a apariției pestei porcine clasice. „Este un aspect forte important, la fel ca și cel privind trichineloza. Ne propunem ca, în anul care vine, în 2011, să lichidăm efectiv pesta porcină clasică, astfel încât România să poată avea liber la comerțul intracomunitar cu carne și produse din carne de porc”, explică Dănuț Botezan. Pesta sau „ciuma porcilor” este o boală mortală, pe fondul tulburărilor nervoase și gastro-intestinale, animalele sucombând în cel mult 48 de ore de la infectare. Pentru prevenirea răspândirii maladiei, cadavrele trebuie distruse prin incinerare. Legea prevede că proprietarii animalelor bolnave, care au fost ucise și distruse, au dreptul la despăgubiri de la stat la valoarea de piață. Pentru a reduce la minimum riscul contaminării se recomandă achiziționarea de porci doar din surse cunoscute. De asemenea, hrănirea porcinelor nu trebuie să se facă cu resturi menajere provenite din altă sursă decât propria gospodărie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: