Aleșii câmpulungeni iau la țintă “etnobotanicele” și nimeresc pătrunjelul

Consiliul Local al municipiului Câmpulung Moldovenesc va discuta în următoarea ședință în plen un proiect de hotărâre menit să prevină, pe cât posibil, riscul consumului de droguri, sub orice formă. Proiectul este inițiat de primarul Gabriel Șerban și consilierul liberal Dan Timu, iar inițiatorii cred că noile prevederi vor putea fi aplicate de la 1 ianuarie 2011.
 

Potrivit proiectului, aflat deocamdată în dezbatere publică, se dorește ca pe o distanță mai mică de un kilometru de unități de genul școlilor, instituțiilor de învățământ, cultură și cult de orice fel, instituțiilor publice, bazelor sportive și de agrement, parcurilor, locurilor de distracție, gărilor și autogărilor să fie interzisă atât comercializarea, cât și transmiterea gratuită, intermedierea transmiterii și chiar publicitatea pentru o serie de produse. Este vorba despre plante, produse vegetale și substanțe care pot induce ideea că ar putea avea efecte similare stupefiantelor sau psihotropelor, dar și despre cele care pot fi asemănate cu medicamente sau suplimente alimentare fără a fi autorizate, notificate și înregistrate legal. Ideea aleșilor câmpulungeni pornește de la scopul lăudabil de a bloca, practic, distribuirea de orice fel a produselor etnobotanice. Dacă proiectul va fi însă adoptat în forma supusă dezbaterii publice, aleșii ar putea ajunge ulterior la concluzia că nu au rezolvat problema, ba chiar că au generat consecințe nebănuite. Proiectul instituie interdicții, dar nu prevede sancțiuni explicite pentru nerespectarea specifică a acestora, iar condițiile restrictive comerciale se referă la distanțele față de instituții, dar nu și la ce se poate întâmpla chiar în incinta lor. Inițiativa legislativă locală, în forma sa primară evazivă, pune la zid implicit, probabil fără intenție, inclusiv comerțul liber cu plante medicinale și aromatice, ba chiar și cu verdețuri obișnuite în piața agroalimentară sau “traficul” între vecini cu mușețelul sau cimbrul din grădinile localnicilor, dar nu poate bloca, de pildă, comercializarea în farmacii a unor prafuri legal înregistrate, folosite ca dezinfectant, care sunt adesea procurate cu ușurință și “prizate” ca droguri, în anumite condiții, de adolescenții amatori de astfel de senzații. O dezbatere publică serioasă, cu implicarea unor oameni documentați și veritabili cunoscători în domeniu precum medici, farmaciști, psihologi, juriști și polițiști experți în ițele traficului cu substanțe nocive ar putea găsi însă formula prin care inițiativa aleșilor câmpulungeni să devină un demers cu adevărat responsabil și benefic pentru comunitate, așa cum se dorește de fapt.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI