Frățește

Luând startul în miezul Crăciunului binecuvântatului de Dumnezeu an 1989, am adunat până astăzi, cu o apariție de 5 ori, apoi de 6 ori pe săptămână, peste 5500 de numere (cifră înscrisă în manșeta ziarului acum câteva zile). Dacă ne raportăm la data “startului” nostru și la marea sărbătoare creștină care marca debutul, poate că – în viziunea noilor critici – nu ar trebui să zăbovim asupra altei aniversări, și anume asupra celor 14.000 de numere sărbătorite la 19 noiembrie de “ziarul social-politic, economic și cultural” Zorile Bucovinei care apare de 70 de ani la Cernăuți. Căci, nu-i așa?, publicația cernăuțeană nu ar fi emanația genuină a spiritualității românești din oceanul slav revărsat acolo, ci creația ocupantului, cel atât de “generos” încât lasă și aborigenului șansa de a silabisi în propria limbă.
 

Indiferent cum a fost cândva, Zorile Bucovinei oferea măcar această șansă: aceea de a citi în limba ta. Dar, după marile schimbări de la finele mileniului trecut – chiar dacă “sancționat” de noile autorități de a ajunge din cotidian un săptămânal sau un bisăptămânal – , ziarul s-a transformat într-un cronicar al vieții românești din nordul Bucovinei, unul încercând să treacă peste nemerniciile unora și dezbinările altora și să însemne în istorie (în cea a jurnalisticii bucovinene măcar…) ceea ce leagă și nu ce dezleagă comunitatea românească de acolo. Ca și noi, ziarul trăiește din bănuțul săracului – român, dar și ucrainean. Solidaritatea cu sărbătoarea lui nu se naște din rădăcinile vechi ale celor două publicații (chiar dacă între cele două foste redacții au existat relații mai bune decât și-ar fi dorit autoritățile și de-o parte , și de alta a gardului însârmat), ci din legăturile de sânge și de meserie pe care timpul le-a distrus, timpul le-a recreat. “Încercând (…) să vă dominăm inimile generoase cu o rază aducătoare de această divină lumină, regretăm mult că împărtășim cu dumneavoastră nu numai bucuriile, ci și durerile, care ne slăbesc rădăcinile și ne seacă puterile”, scrie ziarul în zi aniversară către cititorii săi, cei care, ca și în cazul nostru, țin în viață, prin mijlocirea acestor publicații, aspirații și cutume ignorate, blamate chiar, astăzi. Întâmplarea face ca și un ziar, și celălalt, să aniverseze un număr (diferit) de apariții cam în același răstimp. Întâmplarea poate fi considerată fericită, căci, iată, probabil cineva a rânduit ca bucuria să ne fie dăruită dimpreună. Frățește.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: