Primim

Guvernul României – Ministerul Mediului: Domnului ministru Laszlo Borbely

Roșia Montana Gold Corporation, firmă canadiană, vrea să exploateze cu cianuri 800 tone de aur și 2000 tone de argint de la Roșia Montana. Includerea proiectului Roșia Montana în programul Guvernului, așa cum ne-a comunicat fostul ministru al economiei Adriean Videanu, este o continuare a Hotărârii de Guvern 458/1999 care poartă semnătura fostului ministru Radu Berceanu.
 

Dacă modificările mediului, dacă acele mari vestigii din galeriile romane – unice în Europa – 9 biserici și 10 cimitire, descărcarea arheologică a Vârfului Carnic cu 7 km galerii romane și 63 km galerii medievale și localitățile din zona minieră care urmează a fi distruse n-au valoare pentru susținătorii proiectului Roșia Montană, atunci le spunem noi că pun în mișcare un agent distructiv de mari proporții, de lungă durată și cu urmări ireversibile pentru admirabilul mediu natural din Munții Apuseni, dar și pentru patrimoniul istoric, arhitectural și cultural al României. Formarea unui iaz plin cu cianuri de cca 600 de hectare va rămâne o permanentă amenințare și dovadă este recenta catastrofă ecologică de la fabrica de aluminiu din Ungaria. Mulți cetățeni din Bucovina, ONG-urile și specialiștii, toți cei din preajma Obcinelor, suntem datori să ne exprimăm împotriva programului de la Roșia Montana. Noi în Bucovina avem trista experiență din anii regimului comunist prin programul exploatării sulfului din munții Călimani, cu grave urmări până în zilele noastre, și nu acceptăm ca această experiență să se repete acum cu grave consecințe pentru istoria, cultura și mediul natural din Munții Apuseni. Împotriva proiectului minier de la Roșia Montana s-a pronunțat și Academia Română. Depozitele de aur și argint din subsolul României reprezintă o sursă neregenerabilă, de importanță strategică națională, proprietatea Statului român, a căror soartă nu poate fi decisă numai de autoritățile locale. Decizia cu privire la oportunitatea exploatării resurselor aurifere trebuie luată numai prin consultarea întregii populații a României. Respectuos vă rugăm, domnule ministru, să analizați și evaluările noastre de la celălalt capăt al Țării – Bucovina istorică. Cu deosebită stimă, PETRU BEJINARIU, ex-deputat de Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: