Conversia emisiunii de obligațiuni de 50 de milioane de lei în credit pe termen lung este decisă la Paris

Primarul Ion Lungu se va afla vineri la Paris, capitala Franței, unde va tranșa, cu conducerea Dexia Kommunalkredit Bank AG Viena, transformarea emisiunii de obligațiuni municipale într-un credit pe termen lung.
 

„În cursul zile de vineri voi fi prezent la Paris, unde voi avea o întrevedere cu președintele băncii austriece Dexia Kommunalkredit, în vederea transformării obligațiunilor municipale de 500 de miliarde de lei vechi într-un credit pe o perioadă îndelungată, de cel puțin 20 de ani”, declară primarul Ion Lungu. Contractul cu unitatea financiar-bancară austriacă prevedea ca emisiunea de obligațiuni municipale sucevene să fie lansată în noiembrie 2010, varianta conversiei fiind luată în calcul după ce s-a constatat că asemenea instrumente mobiliare nu mai au căutare pe piața de profil. Edilul-șef reliefează că, pentru Suceava, demersul este avantajos, nemaifiind necesare achitarea de comisioane pentru emiterea și lansarea emisiunii, dar nici plata consultantului de rigoare. Pe de altă parte, relevă Ion Lungu, convertirea respectă condițiile inițiale privind dobânzile și ratele, suma angajată trebuind a fi rambursată pe durata a mai mult 20 de ani. Contractul de creditare pentru emisiunea de obligațiuni municipale a fost semnat pe 16 aprilie 2008, la Suceava, de șeful administrației sucevene, Ion Lungu, și directorul Dexia Kommunalkredit Bank AG Viena, Wolfgang Viehauser, împrumutul fiind cel mai mare angajat de municipalitatea suceveană după Revoluție. Valoarea creditului era, la acea dată, de aproximativ 15 milioane de euro, se întindea pe o perioadă de 23 de ani, în perioada de tragere achitându-se dobânzi doar la suma angajată. Din totalul de 50 de milioane de lei obținut prin Dexia Kommunalkredit Bank AG Viena, o tragere de 11,1 milioane lei a luat calea asigurării costurilor neeligibile din cadrul Programului ISPA de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare, precum și a stației de tratare-epurare, iar 18,5 milioane lei au fost orientate spre lucrările de reabilitare a sistemului de termoficare, reprezentând cofinanțare la Programul „Termoficare 2006-2015”. Suma de 7,4 milioane lei a fost îndreptată înspre reabilitarea străzii Cernăuți, iar alta, de același nivel, a avut ca scop susținerea introducerii utilităților și amenajării infrastructurii în viitorul cartier Tinereții. Pentru finalizarea execuției la blocurile 20, 21 și 22 de la intrarea în municipiul Suceava s-a alocat suma de 3,7 milioane lei, în timp ce pentru extinderea alimentării cu gaze în cartierul Burdujeni-sat s-au prevăzut 1,9 milioane lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: