Lupii de la Broșteni sunt de acord cu meteorologii sârbi

De aproape două luni, haite de zeci de lupi au coborât în gospodării din Dârmoxa și Broșteni și au atacat animalele > Emil Bocăneț, șeful OS Broșteni, spune că, astfel, lupii prevestesc o iarnă grea
 

În câteva zile, locuitorii din Broșteni vor scăpa de lupii care le atacă de mai multă vreme gospodăriile. „Am vorbit la Direcția Silvică și suntem pe cale să obținem aprobarea de la Ministerul Mediului pentru a împușca animalele care au făcut pagube atât în gospodăriile oamenilor, cât și în pădurile de pe raza Ocolului Silvic Broșteni. Mi s-a comunicat că în câteva zile vor veni vânătorii”, ne-a declarat șeful de ocol Emil Bocăneț. De aproximativ două luni, haite formate din zeci de lupi, veniți nu se știe de unde, au coborât în gospodăriile sătenilor din satul Dârmoxa și le-au ucis câini și vite. Lupii nu s-au oprit în această localitate, ci au coborât și mai mult chiar, în câteva gospodării din Broșteni. În același timp, silvicultorii au început să găsească, prin păduri, leșuri de ciute sfârtecate de colții lupilor. Recent, a fost semnalat și un urs pus la rându-i pe făcut pagube în fondul de vânătoare al ocolului. Lupul, ursul și râsul sunt specii protejate, iar împușca-rea lor se face cu aprobări speciale obținute de la Ministerul Mediului. Acestea se dau de regulă când numărul de animale trece de cel admis și în cazul în care se înregistrează pagube din cauza lor. „Sunt deja foarte mulți lupi. Un număr optim pentru un ocol cu o suprafață ca al nostru ar fi cam de 5-6 animale. Dar acum sunt deja în jur de 30, ceea ce este deja foarte mult”, a completat inginerul silvic. Locuitorii din Dârmoxa sunt obișnuiți cu descinderile lupilor în gospodăriile lor, dar acestea s-au întâmplat de regulă în timpul iernii. Anul acesta însă, prădătorii au coborât în preajma oamenilor foarte devreme. Se pare că lupii de la Broșteni confirmă prevestirile meteorologilor sârbi mediatizate luna trecută; potrivit lor, se anunțau în anumite regiuni din Europa temperaturi și de -30 de grade. „Faptul că lupii au coborât deja în gospodăriile oamenilor e semn că animalele au simțit frigul mai repede și dau semnale că va fi o iarnă grea”, a afirmat Emil Bocăneț. Administrația Națională de Meteorologie însă e de altă părere. Fără să știe de mișcările lupilor din zona Broșteni, ANM le-a contrazis comportamentul, ca și previziunile sârbilor, și au spus că iarna 2010-2011 nu va fi atât de cumplită cum s-a auzit. În cine să mai credem?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: