Despre (prea multă) libertate

„I-aș spânzura!”, a exclamat o cunoștință, uluită de stupizenia morții unui copil după ce părea a fi consumat substanțe etnobotanice. „Dacă au greșit, părinții acestuia plătesc acum cu vârf și îndesat, dar cum au ajuns otrăvurile în mâinile necoptului acela?, a continuat femeia. Nu răspunde nimeni de faptul că se vând oficial asemenea porcării, ce stat e acela care îi dă voie unui asemenea netrebnic să vândă otravă? Dacă nici Statul nu ne apără de criminali, atunci cine?”.
 

Oricât de conformistă este constatarea, eu cred că sunt întrebări legitime. Cine ne apără, totuși? Când întrebi pe una sau alta – citiți în chiar ediția de astăzi – dintre autorități, simți iritarea: Noi?!… Nu, nu ei, nimeni de fapt, ci doar îngerii și arhanghelii, a căror misie clară, neschimbată de Timp, Puteri și… campanii electorale, este să lupte cu diavolul. Diavolul cu fustă care vinde etnobotanice printre sicrie (ia etnobotanice, sigur mâine ai nevoie de sicriu) sau care, la mâna a doua, îți toarnă pe nerăsuflate: „câștig și eu un ban!”, diavolul isteț cu pantaloni care unge și colo, și colo, încât băieții responsabili uită pentru ce se mai află în posturi, diavolul în vestă de parlamentar, căruia nu i se pare oportun să facă legi care să descurajeze fenomenul, diavolul cu cravată de politician, căruia i se pare că „fumatul” etnobotanicelor este o inocentă și necesară preocupare adolescentină. Și eu i-aș spânzura. I-aș spânzura în piața publică de-o mână, de-un picior, de limbă, de nas, de orice, și i-aș lăsa acolo liberi să aleagă dacă vor să moară sau nu. O libertate de a alege egală cu cea pe care o propun ei imberbului când îi oferă otrava. „Ești liber s-o consumi sau nu”, zic acei parșivi. Parșivi și noi: „Nu te condamnăm la moarte, doar te spânzurăm. Ești liber să mori sau nu…”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: