S-a mai stins un veteran

Ieri, învățătorul Petru Avarvarei ar fi împlinit 101 ani. Însă cu două zile înainte de aniversare, bătrânul dascăl s-a stins din viață în casa lui din Sasca Mică, comuna Cornu Luncii, construită chiar vizavi de școala pe care a slujit-o cu dragoste zeci de ani.
 

Sublocotenentul Petru Avarvarei a fost unul dintre veteranii de război ai Sucevei, un militar care a cunoscut nenorocirile a două războaie mondiale. La ultimul a participat din plin. Mobilizat în 1941, el a luat parte la eliberarea Basarabiei, la luptele de la Odesa, la bătălia crâncenă de la Cotul Donului, a fost rănit și ulterior decorat cu Medalia Bărbăție și Credință cu spade, clasa a 2-a. În 1944, Petru Avarvarei a participat la luptele de pe frontul din Moldova, apoi din Transilvania de Nord, precum și la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei. Cariera de învățător și-a început-o la 19 ani, la Râșca. După război, a revenit la menirea de dascăl la școala din Sasca Mică, cu care s-a și identificat de altfel până în ultima zi a vieții sale. S-a dăruit ei și miilor de copii pe care i-a format, i-a îndrumat, le-a arătat drumul spre lumina învățăturii. Mulți dintre acești copii, dar și elevii de astăzi ai școlii din Sasca Mică, prin implicarea Asociației “Cultul eroilor” Suceava, l-au sărbătorit anul trecut, când Petru Avarvarei a împlinit centenarul de viață. Învățătorul a scris mult în timpul vieții, versuri și proză, dar, din păcate, din lipsă de bani, munca lui a rămas, în cea mai mare parte, în sertar. “Azi e momentul să ne închinăm frunțile, cu stimă și dragoste, în fața unui om care a șlefuit sufletele a mii de copii și tineri, omul care a trăit ororile a două conflagrații mondiale, omul povățuitor, ajutor, apărător și un model de cinste, hărnicie, virtute, modestie și vrednicie cărturărească”, scrie col. (r.) Constantin Chiper în volumul lansat recent “Veterani în slujba patriei”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: