După potopul din vară

Autoritățile locale nu au învățat nimic

O echipă de control a depistat cursuri de apă colmatate, poduri obturate de material lemnos și râuri cu maluri erodate > În județul Suceava, inundațiile din vară au făcut pagube de 405,6 milioane de lei
 

O comisie mixtă formată din reprezentanți ai Prefecturii, Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Agenției pentru Protecția Mediului și Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare, constituită prin ordinul prefectului Sorin Arcadie Popescu, a descins în 70 de unități administrativ-teritoriale din cele 114 existente pe teritoriul județului Suceava. Echipa de controlori a verificat măsurile luate pentru prevenirea efectelor inundațiilor generate de fenomene meteorologice periculoase, cât și cele dispuse în scopul eliminării deficiențelor constatate. Controlorii au depistat cursuri de apă colmatate, porțiuni care necesită recalibrări, decolmatări și îndepărtarea vegetației, precum și poduri și podețe subdimensionate. Multe dintre acestea din urmă aveau depuneri de material lemnos ori de gunoi menajer în zona pilelor și culeelor. Pe lângă aspectele semnalate, pe parcursul desfășurării verificărilor, s-a constatat că râurile Siret, Suceava, Moldova și Sucevița prezintă eroziuni active de mal, în vederea stopării fenomenului și apărării împotriva inundațiilor a obiectivelor socio-economice, gospodăriilor populației și terenurilor agricole, în județ fiind elaborate 44 de studii de prefezabilitate, 9 studii de fezabilitate, dar și 17 obiective de investiții în curs de execuție. Totodată, prin mai multe hotărâri de guvern s-au alocat fonduri pentru 18 obiective care au nevoie de intervenții de urgență. În județul Suceava, inundațiile din anul 2010 au provocat pagube însemnate, valoarea acestora, stabilită de comisiile de evaluare, fiind de 405,6 milioane de lei. Dimensiunea stricăciunilor a fost amplificată și de faptul că nu toate unitățile administrativ-teritoriale au desfășurat acțiuni preventive care să includă și conștientizarea populației și a agenților economici în privința măsurilor care trebuie luate în vederea reducerii efectelor negative ale calamităților.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: