Sfinte Moaște ale Sf. M. Mc. Gheorghe sunt aduse în pelerinaj în Suceava

Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltprea Sfințitului Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei și a Înaltprea Sfințitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în perioada 13 octombrie, ora 18.00 – 24 octombrie vor fi aduse în pelerinaj la Biserica „Sf. Cuv. Parascheva” din Suceava, str. Victoriei, Moaște ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
 

Aceste Sfinte Moaște sunt aduse din Arhiepiscopia Iașilor, Parohia Feredeni, Protopopiatul Hârlău, unde se află de peste 250 ani. Sfintele Moaște au fost dăruite în 1748 de Patriarhul Alexandriei, Matei Psaltul, lui Andrei Ruset, vel-logofăt. Matei Psaltul fusese stareț la Mănăstirea Zlătari din București, iar Andrei Ruset din Deleni era capuchehaie al Moldovei la Constantinopol, în vremea lui Constantin Mavrocordat. Andrei Ruset l-a ajutat pe Matei să dobândească Scaunul Patriarhal, iar aceasta, în semn de recunoștință, i-a dăruit Sfintele Moaște. Până a rămâne la Federeni, Moaștele au fost păstrate de familia și moștenitorii lui Andrei Ruset. Una din nepoatele lui Andrei Ruset, Măriuța Milu s-a căsătorit cu un boier, Iordache Krupenski, și au construit o frumoasă biserică în Feredeni pe la anul 1870. Familia Krupenski a hotărât apoi să așeze Sfintele Moaște în Sfântul Altar, unde sunt și astăzi. Sfintele Moaște sunt aduse la Suceava pe la ora 18 de PC preot protopop de Hârlău Nicolae Crăciun și PC preot Dănuț Fotea, parohul Bisericii din Feredeni. Ele vor fi întâmpinate de parohul Bisericii „Sf. Cuv. Parascheva”, preot Paul Sorin Hirghiligiu, la intrarea în oraș. În acest timp, la Biserica „Sf. Cuv. Parascheva”, un sobor de preoți va citi acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Sfintele Moaște vor fi așezate în biserică până pe data de 24 octombrie 2010. Îi așteptăm cu dragoste părintească pe toți credincioșii să ne rugăm împreună „Purtătorului de Biruință”. (Paroh, preot iconom stavrofor, PAUL SORIN HIRGHILIGIU)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI