Într-o altă dimensiune

Printr-o expresie ce denotă unicitate, Cătălin Alexandru Chifan ni se dezvăluie ca un creator al propriei lumi suprarealiste, al societății onirice și al unui Univers pictural irepetabil în esență.
 

În compozițiile sale ce frizează tema visului coexistă, paradoxal, o liniște supremă, alături de frământare și ardere, în căutarea expresiei perfecte. Elementele compoziționale dețin o puternică încărcătură emoțională, deseori de natură cosmică. Inventivitate, spirit de sinteză, libertate absolută în gândire și eliminarea oricăror bariere impuse de rațiune definesc spațiul plastic. O explorare a dimensiunilor infinite ale sufletului, invocând inepuizabilul câmp al propriilor trăiri, revelează sensurile propuse de Cătălin, la limita între oniric și profan. Întâlnirea cu picturile lui poate muta privitorul, din punct de vedere mental și imaginativ, într-o altă dimensiune. O dimensiune a reveriei, un „tărâm oniric”, cum se intitulează și expoziția, a frecvențelor superioare, am putea spune, unde se creează o legătură de natură conceptuală a artistului cu privitorul. Cătălin Chifan își construiește propriul drum, uneori cu bogate referiri la celebre teme preluate din istoria artei universale, alteori drumul e presărat de enigmatice simboluri și forme ce își găsesc împlinirea prin compozițiile sale. Se regăsește ideea de zbor, de eliberare, de descătușare. Este creată atmosfera unui Univers paralel, a unor noi începuturi, a unei noi lumi. O lume pe care o simțim ca făcând parte din noi, un Univers lăuntric, greu descifrabil. O „lecție de zbor”, un enigmatic Sfinx nocturn, păduri sacre populate de îngeri și himere, toate constituie un Univers metafizic, profund spiritualizat. Cătălin Chifan surpinde, în viziunea mea, nu doar forma exterioară, nu doar pasărea, ci ideea de pasăre, ideea de zbor și, mai presus de toate, ideea de înălțare. El reușește să ilustreze acea „vitalitate cosmică”, „anima mundi” specifică Hermeticilor. Compozițiile sale dețin, astfel, o valoare simbolică incontestabilă, reușind performanța de a ilustra „spiritualul” în material. Conștientizarea eternului absolut ar fi dezideratul exprimat de pânzele lui Cătălin, imagini transfigurate ale realității și ale fantasticului împletit cu realitatea. Compozițiile sale se receptează, se văd și se înțeleg, se conștientizează atât cu mintea, cât și cu sufletul. RALUCA SCHIPOR

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: