Din cauza pierderilor

TPL cere scumpirea cu 25% a călătoriilor cu autobuzele și troleibuzele

Un tichet de transport în comun ar urma să coste 2 lei > Primarul Ion Lungu se împotrivește solicitării celor de la societatea la care executivul este unic acționar > Pierderile ar urma să fie compensate de la bugetul local > În țară, majoritatea operatorilor similari au procedat la creșterea prețului
 

Societatea de Transport Public Local (TPL) Suceava solicită autorităților locale sucevene aprobarea majorării prețului biletelor pentru transportul în comun de la 1,5 lei la 2 lei/călătorie. Cererea urmează a ajunge pe masa deliberativului în ședința de joi, demersul fiind justificat, printre altele, de pierderile înregistrate de societate în perioada vacanței de vară a elevilor și studenților, de scumpirea combustibilului, precum și prin creșterea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 19% la 24%. Edilul-șef Ion Lungu a declarat că este împotriva majorării cu 25% a tarifului de călătorie cu autobuzele și microbuzele TPL, urmând a propune aleșilor locali ca pierderile firmei, la care executivul este unic acționar, să fie suportate de la bugetul municipal. Aceasta în ciuda faptului că, în țară, majoritatea operatorilor similari au procedat la creșterea prețului. „TPL a solicitat creșterea de la 1,5 lei la 2 lei pe călătorie pentru că, din luna iunie, a înregistrat pierderi. În principal, presiunile sunt urmare a majorării prețului combustibilului și cre-terii taxei pe valoarea adăugată. Nu suntem de acord cu această majorare și voi propune Consiliului Local ca Primăria să suporte pierderile, iar tariful să rămână la 1,5 lei pe călătorie”, explică primarul Ion Lungu. De menționat este că ultima scumpire a biletelor de călătorie cu mijloacele de transport în comun din Suceava a avut loc exact în urmă cu 2 ani, respectiv în ședința CL din 25 septembrie 2008. Noul tarif intra în vigoare de la 1 octombrie, prețul biletelor pentru autobuzele, cât și pentru microbuzele TPL crescând de la 1 leu la 1,5 lei, adică cu 50%. La această dată, autoritățile sucevene asigură abonament social nominal de 15 lei pentru circa 10.000 de elevi și studenți, de la pușculița comună fiind compensată diferența de 15 lei din valoarea acestuia. De asemenea, de gratuități la transport se bucură, în medie anuală, mai puțin de 30 de veterani de război și văduve de război, peste 500 de persoane persecutate din motive politice, deportate și strămutate, 10 eroi și luptători în Revoluție, 10 cetățeni de onoare ai municipiului Suceava, precum și mai mult de 2000 de persoane cu handicap și însoțitori ai acestora. De compensații de 50% nu mai au parte pensionarii, însă vârstnicii cu probleme pot accede la prestații financiare excepționale de 400 de lei/an, din care își pot procura și legitimațiile de călătorie. SC „Transport Public Local” își desfășoară activitatea sub autoritatea Consiliului Local Suceava și dispune de un parc format din 30 de autobuze marca Irisbus și 10 microbuze VW.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI