La Ambulatoriul de Oncologie

Pacienții trebuie educați să respecte condițiile civilizate oferite

Este de părere directorul medical al Spitalului Județean, dr. Doina Elena Ganea Ambulatoriul de Oncologie a fost mutat de la Policlinica Suceava și funcționează deja în cadrul Secției de Oncologie de la Spitalul Vechi, în condiții net superioare ca înainte, numai că unii pacienți, mai puțin „civilizați”, nu știu să le prețuiască.
 

Potrivit șefei acestei secții, dr. Doina Elena Ganea, director medical al Spitalului Județean Suceava, acolo există o sală de așteptare corespunzătoare, pereții fiind dați cu var special, care „fixează și distruge microbii pe o durată de 5 ani”, dar oamenii aglomerează locul, sprijinindu-se de pereți: „S-au creat condiții civilizate, dar pacienții sunt mai puțin civilizați, vor să intre toți odată. Va trebui insistat cu educația pacienților, ei au acolo alte condiții ca la policlinică, unde stăteau pe bănci vechi”, spune dr. Ganea. Secția de Oncologie este una din cele 4 care s-au redeschis de curând, în urma reabilitării și modernizării Spitalului Vechi. Prin mutarea Pneumologiei 2 din clădirea unde se află Oncologia, spațiul s-a lărgit: „S-a îmbunătățit confortul în saloane, acum sunt doar 4 saloane cu câte 4 paturi, restul cu două paturi și cu un pat. Extinzându-ne în spațiul Secției Pneumologie 2, am câștigat spațiu și asta ne-a permis să respectăm normele. Totul este nou, nu avem nicio piesă de mobilier vechi, nici în vestiar, nici în ambulatoriu sau secții, toate sunt noi; măcar de s-ar păstra”. Un laborator de radioterapie ar crește rata de supraviețuire Pe partea de oncologie medicală „lucrurile sunt foarte bine așezate” în Secția de Oncologie, dar ar fi necesar un laborator de radioterapie, pentru ca pacienții spitalului să-și poată continua terapia, evitând cheltuielile cu deplasarea și cazarea în alte centre din țară, extrem de aglomerate și cu aparatură uzată. Există perspective că la Suceava s-ar putea înființa un astfel de laborator, foarte necesar. „Dacă am avea un astfel de laborator, am deservi și județele limitrofe Sucevei, Botoșani, Neamț, fiindcă Iașiul e supraaglomerat. Ideea e să avem oportunitatea de a dezvolta pe ambele secvențe, radioterapie prin iradiere externă, de la sursă de energie înaltă, și brahiterapie. Lipsa acestui laborator ne împiedică foarte mult, nu toți pacienții noștri reușesc să se programeze în alte centre, sunt puține și nu au posibilitatea cazării. Pacienții sunt mai ușor primiți acolo în ambulatoriu, dar dacă n-au rude în localitatea respectivă sau nu-și permit să stea la hotel, mulți nu beneficiază de această secvență terapeutică care ar crea șanse de creștere a intervalului liber de boală și de supraviețuire”. În ultimii ani se constată că numărul cazurilor de cancer din județ este “staționar”, dar incidența bolii „este mai mare față de anii anteriori”, spune dr. Motan. În județ, ca tipuri de cancer predomină cel bronhopulmonar, la bărbați, cancerul de sân și de col uterin, la femei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI