Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina revine în atenția publică

Senatorul Onofrei cere autorităților să iasă din starea de „tăcere complice”

Senatorul PD-L de Suceava, Orest Onofrei, care este prim-vicepreședinte al Organizației județene al partidului de guvernamânt, a readus în actualitate subiectul retrocedării pădurilor din Bucovina către Fondul Bisericesc Ortodox, arătând că problema retrocedării celor peste 160.000 ha de pădure nu poate fi soluționată prin „tăcerea complice” a autorităților statului.
 

Senatorul sucevean a ținut să remarce că, în situația dată, problema este legată direct de calitatea revendicatorului terenurilor respective. „Dacă s-ar retroceda în forma cerută, proprietatea nu ajunge la Biserică, ci la o serie de persoane fizice”, a ținut să remarce Orest Onofrei, care este de părere că o asemenea revendicare este suspectă să fie „cel mai mare act de corupție de după 1990 în condițiile în care proprietatea revendicată este foarte mare, iar valoarea acesteia ar rezolva problema pensiilor pe o perioadă de doi ani”. „Mi se pare extrem de suspect că în zece ani de zile autoritățile statului nu s-au implicat în a desluși culisele acestei afaceri. O afacere, cu ghilimele sau nu, la care se mai adaugă un element nu lipsit de importanță: unul dintre magistrații care au dat într-una din instanțe, câștig de cauză fundației bisericești, la scurt timp după decizie a ajuns secretar de stat în Ministerul Justiției”, a explicat senatorul PD-L de Suceava. El a mai arătat că actuala situație blochează zeci de proiecte care ar trebui să se deruleze în județul Suceava, fiind blocată Cartea funciară pentru o suprafață de aproape 200.000 de hectare pe motiv că este în litigiu, exemplificând cu proiectele de amenajare a unor pârtii de schi la Câmpulung Moldovenesc sau Sucevița. „Dacă ar trebui să se procedeze la fel și în alte cazuri ar trebui ca mii de proiecte aflate în derulare în toată Moldova să fie blocate de cererea unui sucevean ce revendică averea lui Ștefan cel Mare”, a mai declarat cu ironie Orest Onofrei, făcând referire la persoana care în urmă cu ceva vreme s-a autotintitulat „moștenitoarea” lui Ștefan cel Mare. Parlamentarul sucevean a subliniat că situația aceasta trebuie clarificată, dar că problematica Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei este mult prea complexă pentru a fi rezolvată printr-o „tăcere complice a autorităților statului”. Onofrei a mai spus că pentru județul Suceava rezolvarea corectă a problemei este benefică, dar că trebuie să se respecte legea și istoria. Senatorul PD-L de Suceava Orest Onofrei, a inițiat o propunere legislativă pentru reactivarea Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina ca persoană juridică de drept public, care a fost respinsă, în luna decembrie 2009, de Senat, dar inițiatorul a arătat că va milita ca legea să fie adoptată de Camera Deputaților. Senatorul a subliniat că a promis că va încerca soluționarea pe cale parlamentară a problemei Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei și că în acest sens a elaborat o propunere legislativă de reînființare a acestei fundații, în forma și structura avute înainte de a fi desființată de regimul comunist în 1948. El consideră că altă soluție pentru rezolvarea corectă a problemei Fondului Bisericesc din Bucovina nu există.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: