Din nou la ...”hurtă”

Orest Onofrei anunță ca va cere Parlamentului să reînvie votul pe listă

Prim-vicepreședintele Organizației Județene Suceava a PD-L, senatorul Orest Onofrei, și-a exprimat intenția de a iniția un proiect de lege pentru revenirea la votul proporțional, considerând că votul uninominal, așa cum a fost introdus în anul 2008, s-a dovedit a fi un adevărat eșec.
 

Orest Onofrei a declarat duminică că experiența a arătat că votul uninominal, așa cum a fost introdus în 2008, s-a dovedit un eșec pentru că nu a dus la un Parlament de o calitate mai bună, a scăzut foarte mult răspunderea partidelor politice și a produs grave distorsiuni ale voinței electoratului, întrucât au ajuns în Parlament oameni fără legitimitate electorală și a privat accesul unor persoane cărora electoratul le-a dat girul. „Actualul context arată că nu există voință politică pentru un vot uninominal pur. Soluția este revenirea la votul proporțional, la care partidele sunt responsabile de selecția candidaților și care va duce la întărirea rolului partidelor politice care este important în Parlament”, a subliniat Onofrei. El a arătat că în Parlament trebuie să ajungă persoane care se pricep să facă legi și nu oameni ce promit că fac drumuri, școli, biserici sau podețe în diverse comune din colegiu, creând și o confuzie între parlamentar și primar. „Voi iniția un proiect de lege împreună cu parlamentari din toate partidele pentru modificarea legii electorale în scopul revenirii la votul proporțional”, a mai spus Onofrei. El a mai declarat că este surprins că părerea majoritară a mediului politic este pentru revenirea la votul proporțional, dar că majoritatea parlamentarilor evită să discute această problemă de frică să nu piardă capital politic. Președintele UDMR, vice-premierul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) de la Târgu Mureș, că Uniunea ar putea propune, în această toamnă, un proiect de modificare a legii electorale. Marko Bela a spus că discuțiile referitoare la Parlamentul cu o singură cameră și votul uninominal sunt “discuții demagogice”, pentru că el nu crede că este posibil ca în Parlamentul actual să se ajungă la o opinie majoritară în legătură cu aceste subiecte.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI