Universitatea „Ștefan cel Mare” așteaptă evaluarea Universității Jiao Tong

>”Top 500” al Institutului pentru Învățământ Superior al acestei universități este unul dintre cele mai credibile clasificări ale universităților pe criterii ale performanței științifice > „Cu finanțarea de care beneficiem noi este evident că, oricât de mari ar fi eforturile, nu pot duce la performanță”, a declarat rectorul USV, Adrian Graur
 

Gata cu topurile și topușoarele-fantomă, comandate de nimeni în scopuri neștiute, apărute prin diverse publicații… ! Peste aproximativ o lună, Universitatea Suceava așteaptă rezultatul evaluării din partea Institute of Higher Education (Institutul pentru Învățământul Superior) al Universității Jiao Tong din China, care a întocmit și publicat în ultimii ani un „Top 500” al primelor universități din lume, făcut pe criteriul performanței științifice, un top cu reală notorietate internațională. Documentația, extrem de amplă, a fost depusă de USV în primăvara acestui an, iar „deliberările” universitarilor chinezi ar trebui să fie finalizate la sfârșitul lunii octombrie. Greu de presupus că USV va prinde vreun loc în primele 500 de universități din lume, iar cu această situație este de acord și rectorul Adrian Graur, dar măcar știm cam pe unde stăm și dacă nu cumva avem studenți prea buni față de cât plătește statul pentru educația lor. „Evident că sunt discrepanțe mari (dacă tot trebuie să facem clasamente) în ceea ce privește finanțările și aici noi avem probleme mari. Calitatea nu se poate realiza în lipsa unor finanțări corespunzătoare. Reamintesc că în 2008, în România, alocația pentru un student era de 2.500 de euro, în condițiile în care media în Uniunea celor 27 a fost de 8200 de euro, iar în Uniunea Europeană, în Suedia în speță, alocația pentru un student era de 22.000 de euro. Nu mai vorbim despre alocațiile din Statele Unite, unde media e de 38.000 de dolari și unde sunt universități ce alocă pentru educația unui student și 80.000 de dolari. Cu finanțarea de care beneficiem noi este evident că, oricât de mari ar fi eforturile, nu pot duce la performanță”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Graur, rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. În 2010, Universitatea suceveană s-a mai încumetat la o altă evaluare internațională (pentru care a depus deja documentația), ce se va produce în anul universitar care începe luni, cea a European University Asociation (EUA). USV va ști apoi în ce măsură corespunde cu standardele impuse de instituțiile academice europeane.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: