Salonul domnului acad. Dimitrie Vatamaniuc

Cu două zile înainte de împlinirea vârstei de 90 de ani, acad. Dimitrie Vatamaniuc, însoțit de doamna sa, prof. Lucia Vatamaniuc, a pătruns în zgomot de aplauze în Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”.
 

Ediția din acest an, a VII-a, a Salonului Literaturii Române din Bucovina (manifestare organizată de CJ Suceava, Biblioteca Bucovinei și Societatea Scriitorilor Bucovineni) a fost realizată tocmai întru omagierea sucevițeanului a cărui trudă de-o viață (în continuarea celeia a lui Perpecissius) face, printre altele, ca noi, contemporanii săi, apoi cei care vor urma, să-l poată citi pe Mihai Eminescu în integralitatea operei sale. Despre contextul aniversar, despre cercetător, despre opera sa, despre omul modest și altruist au vorbit Gabriel Cărăbuș, directorul instituției-gazdă a evenimentului; prof. univ. dr. Mihai Iacobescu (cel la propunerea căruia, cu câțiva ani în urmă, Universitatea suceveană i-a decernat marelui eminescolog titlul „Doctor Honoris Causa”), care a rostit „Laudatio”; vicepreședintele CJ Vasile Ilie, ca reprezentant al instituției sub cupola căreia s-a realizat evenimentul și al instituției care a finanțat apariția cărții lansate cu prilejul aniversării; eminescologul N. Georgescu; scriitorul Grigore Ilisei; criticul literar Mircea A. Diaconu, decanul Facultății de Litere și Științe ale Comunicării de la Suceava; conf. univ. dr. Aurel Buzincu, directorul Direcției de Cultură; Constantin Arcu, președintele SSB (acordându-i din partea SSB o diplomă de excelență și recentul număr al revistei „Bucovina literară”, ce-i este dedicat); ec. Dumitru Cucu, președintele Fundației Culturale a Bucovinei (acordându-i, din partea FCB, o medalie de argint); cercetătorii literari Ion Filipciuc, Lucia Olaru Nenati, Nicolae Cârlan, maica Elena Simionovici de la Voroneț, George Timu. Un moment aparte l-a constituit lansarea volumului „Convorbiri sub scara cu îngeri”, semnat de Dimitrie Vatamaniuc alături de un alt sucevițean, scriitorul Constantin Hrehor (cu o copertă semnată de un al treilea sucevițean, I.C. Corjan), volum finanțat de Consiliul Județean Suceava. Despre carte, despre experiența deosebită de a se fi aflat alături de acad. Dimitrie Vatamaniuc, despre onoarea de a fi fost ales în această calitate, despre momentul în care s-a ivit titlul, sub „scara cu îngeri” de pe zidul Bisericii „Sf. Înviere” a Mănăstirii Sucevița, a vorbit cel ce a ascultat și notat mărturisirile de-o viață ale acad. Vatamaniuc, Constantin Hrehor. Pentru ca apoi să vorbească însuși cel omagiat, privind cu luciditate și simț critic peste munca sa de-o viață, peste opera sa, peste vârsta sa… Însă despre acest adevărat eveniment veți putea citi, pe larg, în ediția de mâine a ziarului, în paginile „Literatură și Artă”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: