“Actuala criză”

Probabil că mulți dintre cei care au urmărit/ citit – și chiar recitit, cum i s-a întâmplat subsemnatului – recentul discurs al președintelui României au găsit măcar o idee, măcar un fragment cu care să fie pe deplin de acord. Și își vor fi spus că președintele pe care l-au ales gândește ca ei sau că ei gândesc precum președintele. Dacă criza îi va fi dus pe mulți dintre români în opoziție (nu față de un partid politic, ci față de o realitate), mai că îți vine a crede că însuși președintele este în opoziție.
 

L.D. CLEMENT

Or ce înseamnă a vorbi, de pildă, de la tribuna Parlamentului, despre clientelă politică, despre politicieni care au dus la slăbirea statului, despre complicitatea politicienilor în relele practici de guvernare, despre români revoltați că au fost mințiți (deși unele acuzații păreau a viza mai cu seamă perioada 2007-2008, trebuie să reținem că discursul era rostit pe 21 septembrie a.c.!)? De exemplu, în ce mă privește, sunt absolut de acord că, din nefericire, am avut nevoie de o astfel de criză pentru a înțelege care sunt „vulnerabilitățile noastre” (rămâne însă la latitudinea fiecăruia să adauge ori să scadă conținut din zicerea „vulnerabilitățile noastre”). Sau că „unii au fost loviți mai mult decât alții de actuala criză” (Observație. Vă rog să remarcați că și de discursul președintelui s-a lipit formularea „actuala criză”, de parcă am avea în vedere o criză între altele, care însă – ne? – preocupă mai mult!). Și că e nevoie să ne gândim „la binele comun” (pesemne că unii mai mult decât alții, ca mai sus), fiindcă „austeritatea nu poată fi traversată fără solidaritate” (și aceasta: după posibilități, după necesități – cu trimitere la creștinism, la marxism, la ce doriți dvs.). Ideea era că ne vom mai împrumuta o dată. Desigur, așa va fi!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI