Stația de tratare-epurare, șantier-fantomă al intervențiilor ISPA

Excavatoare în așteptare, gropi săpate, abandonate și pline cu apă, așa arată, potrivit viceprimarului Seredenciuc, terenul lucrărilor de pe malul Sucevei > Unii dintre proiectanți nu au călcat niciodată pe la stația de tratare-epurare suceveană, ajustările la documentație operându-se din birouri aflate la sute de kilometri distanță
 

Ca o fantomă arată șantierul stației de tratare-epurare din Lunca Sucevei, obiectiv aflat în lucrări de reabilitare și modernizare grație Programului ISPA derulat cu fonduri europene în municipiul Suceava. Cel puțin aceasta este viziunea viceprimarului Viorel Seredenciuc după o descindere a sa la fața locului și în urma căreia a constatat că, deși știau de vizita autorităților, constructorii de la Dytras Spania nici măcar nu s-au sinchisit să mai ascundă măcar câte ceva, din dezastrul de pe frontul de lucru. „Lucrările merg foarte slab. Nu am analizat fiecare obiectiv în parte, dar din ce am văzut acolo, totul arată ca un oraș-fantomă: excavatoare care stau în așteptare și gropi săpate, abandonate și pline de apă”, relevă adjunctul șefului executivului local. Dl Seredenciuc insistă asupra deficiențelor de comunicare pe linie de proiectare, modificările impuse de împrejurări la documentațiile în cauză făcându-se… prin corespondență, cu Poșta. Viceprimarul consideră că este grav faptul că unii dintre proiectanți nu au călcat niciodată pe terenul stației de tratare-epurare sucevene, ajustările la planșele cu pricina operându-se, pur și simplu, din birou. „În loc să vină proiectanții din Spania și să vadă efectiv situația din teren, se face câte un desen, iar acesta este transmis, cu adresă, la firma de consultanță spaniolă EPTISA. Există și proiectanți din Botoșani și Iași, însă aceștia nici măcar nu sunt cunoscuți, pentru că nu au fost la fața locului. Sunt modificări care se fac din birou, prin adresă, și care parcurg și câte o săptămână într-un sens sau altul”, reliefează Viorel Seredenciuc. Reprezentantului consultantului spaniol EPTISA a declarat că, ieri, urma să aibă loc o întâlnire prelungită cu echipa de proiectare, prilej cu care clarificate trebuiau a fi toate problemele apărute. Oficialul EPITSA spune că se fac eforturi intense și că încă se mai crede că lucrările de la stația de epurare de pe Râul Suceava ar putea fi încheiate, conform contractului, până la sfârșitul lui 2010. Pe de altă parte, referindu-se la circuitul documentației, reprezentantul firmei câștigătoare a licitației de execuție, Dytras Spania, recunoaște că este vorba despre o problemă de comunicare. „Suntem de acord că există o problemă de comunicare. Sperăm ca aceasta să fie rezolvată în urma întâlnirii de astăzi (ieri n.r.), astfel încât să ne putem concentra asupra lucrărilor”, a subliniat responsabilul Dytras. În cadrul Programului ISPA, contra sumei de 13,66 milioane euro, de modernizarea stației de tratare-epurare din Lunca Sucevei se ocupă firma Dytras Spania. Cu toate că, inițial, spaniolii se situaseră în fața constructorilor de la rețele de apă și cele de canalizare, acum se apreciază că aceștia sunt într-o întârziere de 2,5 luni față de graficul asumat anterior.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: