Gigacaloria produsă de viitoarea centrală privată mixtă nu va fi mai scumpă de 140 de lei

Prețul pentru populație va fi unul suportabil, iar beneficiarii acestui serviciu nu vor mai avea nevoie de subvenții, crede Constantin Plăcintă, directorul general al Termica > Diminuarea tarifului este și urmare a investițiilor în modernizare, pierderile de pe rețelele fiind reduse cu 30%
 

Cel mai mic preț al energiei termice la Suceava ar putea fi obținut de la o centrală mixtă pe biomasă și gaze naturale, declară directorul general al societății de termoficare Termica, Constantin Plăcintă. „Cu cât este mai multă biomasă, prețul la gardul centralei termice va fi mai mic, iar cu cât este mai puțină biomasă, prețul crește și, sigur, acesta se apropie de cel al producerii agentului termic numai pe bază de gaze naturale”, relevă șeful Termica. Săptămâna trecută, consilierii municipali, au aprobat concesionarea unor active ale Centralei Electrice de Termoficare, în vederea realizării, prin atragerea capitalului privat, a unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență, dimensionată la necesarul de energie termică din municipiul Suceava. Autoritățile sucevene se așteaptă la un investitor care să ridice o centrală pe biomasă, pe gaze naturale sau mixtă, primăria urmând a pune la dispoziție terenul și rețelele de transport și distribuire a agentului termic. Constantin Plăcintă susține că, în circumstanțele menționate, gigacaloria ar putea fi livrată către consumatori la un tarif cuprins între 90 și 140 de lei. „Cam acesta este prețul la care ne așteptăm de la viitorul investitor”, arată directorul actualei societăți de termoficare. La diminuarea tarifului contribuie investițiile masive în sistem, implicit reducerea cu 30% – grație modernizării – a pierderilor de pe rețelele de transport și distribuire a agentului termic. În această situație, prețul pentru populație va fi unul suportabil, iar beneficiarii acestui serviciu nu vor mai avea nevoie de subvenții. Tot săptămâna trecută, consilierii municipali au aprobat majorarea prețului de referință al gigacaloriei cu 5%, respectiv cu creșterea impusă de Guvern a taxei pe valoarea adăugată de la 19% la 24%. În urma acestei decizii, saltul este de la 178 de lei, inclusiv TVA, pe gigacalorie, la 185,48 de lei, inclusiv TVA, pe gigacalorie. Ion Lungu, primarul Sucevei spune că, în condițiile în care Guvernul nu va mai da bani pentru constituirea stocurilor de combustibili, conform OG nr. 36, o altă scumpire, de circa 10%, ar putea avea loc până la sfârșitul anului. Aceasta înseamnă că, în această iarnă, sucevenii vor plăti efectiv puțin peste 200 de lei pe fiecare gigacalorie, în timp ce prețul de producție a agentului termic este de 360 de lei pe gigacalorie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: