Litigiul dintre Direcția Silvică și Fondul Bisericesc blochează reabilitarea europeană a drumurilor forestiere

Bună parte a drumurilor forestiere din județul Suceava nu pot fi reabilitate din cauza litigiului dintre Direcția Silvică și Fundația Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei.
 

Semnalul a fost lansat la recenta întâlnire a Asociației forestierilor cu conducerea Consiliului Județean și reprezentanții Direcției Silvice, procesele dintre cele două părți făcând imposibilă atragerea de finanțări prin intermediul proiectelor europene. Aceasta după ce prelucrătorii de lemn din județ s-au plâns că starea proastă a drumurilor forestiere face dificilă exploatarea în bune condiții a masei lemnoase. „Pentru reabilitarea drumurilor forestiere există posibilitatea accesării fondurilor europene, însă, din acest punct de vedere suntem blocați din cau-za litigiului cu Fondul Bisericesc. Fiind vorba despre suprafețe în litigiu, nu sunt înde-plinite condițiile de eligibilitate impuse prin ghidul solicitantului”, a scuzat actuala stare de lucruri responsabilul Direcției Silvice. În cauză este Măsura 1.2.5 „Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea și adaptarea agriculturii și silviculturii” care facilitează, printre altele, investițiile în construirea sau modernizarea drumurilor de acces, podurilor si podețelor, drumurilor agricole de exploatație și drumurilor forestiere, precum și cele în lucrări de corectare a torentelor. Beneficiari eligibili pot fi comunele, asociațiile de dezvoltare inter-comunitare; comunele deținătoare de păduri; persoanele fizice; persoanele juridice, dar și asociațiile proprietarilor privați de suprafețe împădurite. Eligibilă este, de asemenea, Regia Naționala a Pădurilor (RNP), implicit direcțiile silvice. Sute de kilometri de drumuri forestiere județene au fost afectate de ploile torențiale de la sfârșitul lunii iunie 2010 și, deși s-a constituit un fond extrabugetar cu această destinație, procedurile anevoioase au împiedicat accesarea finanțărilor pe motiv de forță majoră.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI