Un fenomen social

În acest an s-a împlinit jumătate de secol de când, în lume (în SUA, inițial), au intrat în uz contraceptivele orale. La anul, aceeași „aniversare” o va marca și Europa. A trecut jumătate de veac, timp în care ele s-au menținut ca subiect de dispută publică (evident, de pe doar două poziții: a fi folosite/a nu fi folosite), devenind însă și subiect de politici publice (inclusiv în România).
 

L.D. CLEMENT

Dacă istoria civilizației nu reține data certă a utilizării primelor mijloace contraceptive (deși s-ar părea că până și Biblia le atestă – condamnându-le), despre contraceptivele orale s-a spus, printre altele, că întăresc poziția femeii în societate și prin aceea că îi permit să decidă. Mi s-au părut necesare rândurile de mai sus ca generând un context în care să fie plasată o informație recentă: România este pe locul 3 în Europa – cu o medie de 350 pe zi! – după numărul avorturilor (fiind întrecută doar de state cu o populație în mod semnificativ mai numeroasă), situația fiind apreciată de specialiști ca fiind „un fenomen social”. La fel de semnificativ este faptul că 90% dintre avorturi s-au înscris la categoria de vârstă peste 20 de ani. Așadar, în primul și în primul rând, n-ar fi vorba despre greșeli ale primei tinereți, ci despre ignoranța care, depășind prostia oarecare, tinde spre infinit, despre indolență, despre iresponsabilitate, nu în ultimul rând despre necredință. Aspecte care înainte să acuze în vreun fel structuri publice de educație și sănătate, acuză familia, acuză societatea, de la temeliile sale, care nu sunt, iată, nicidecum sublime cum ni se par uneori sau cum le-am dori.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: