Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților reconstruiește și repară 43 de case pentru sinistrați

> În cel mult două săptămâni, familiile sinistrate din Dornești se vor putea muta în noile locuințe. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților construiește 43 de case pentru sinistrații afectați de inundațiile produse la sfârșitul lunii iunie, și nu doar 25, așa cum anunțase inițial.
 

Părintele consilier eparhial Cătălin Axinte ne-a explicat că Biserica, sprijinită de enoriași, a ridicat 35 de case de la temelie la acoperiș și a reparat sau acoperit alte 8. Tot el ne-a spus că 35 dintre cele 43 de locuințe se află în Dornești, localitate puternic afectată de inundațiile petrecute în vara acestui an. „Inițial stabilisem să reconstruim doar 25 de case, însă în timp planul s-a modificat”, ne-a declarat preotul Cătălin Axinte. Vestea bună este că în cel mult două săptămâni majoritatea familiilor sinistrate din Dornești se vor putea muta în noile case. Cel puțin așa ne asigură părintele consilier eparhial Petru Crăciun, cel care s-a ocupat îndeaproape de reconstrucția caselor pentru sinistrați, nu doar la Dornești, ci și la Țibeni, localitate afectată de inundații în anul 2008. El ne-a amintit că lucrările de reconstrucție au demarat pe 13 iulie a.c. „Când am venit aici era o toloacă cu apă (n.r pe terenul dat de Consiliul Local Dornești pentru reconstrucția caselor)”, ne-a spus preotul. Ei bine, pe toloaca de odinioară Biserica a construit un adevărat cartier de case, cu câte 4 și chiar opt camere. În cel mai scurt timp, casele vor fi racordate la rețeaua de curent electric. „În casa cu opt camere locuiesc două familii”, a ținut să precizeze preotul Crăciun. În ceea ce privește reconstrucția caselor, Biserica a beneficiat de ajutorul unor firme care doresc să rămână în anonimat. Cristinel Ojda, cel mai harnic sinistrat din Dornești Preotul consilier Petru Crăciun ne-a spus că majoritatea sinistraților din Dornești au pus umărul la reconstrucția propriilor locuințe, însă de departe cel mai harnic dintre aceștia este Cristinel Ojda, cunoscut de localnici drept Cristi a lu’ Oiță. Până să muncească la propria locuință, bărbatul, care este tatăl a patru copii, și-a ajutat toți vecinii care au fost afectați de inundații, la reconstrucția caselor. „I-a ajutat la treabă pe toți dintr-un capăt în altul. Deși s-a apucat ultimul de casă, a reușit să o termine primul”, ne-a spus părintele Crăciun. „Mulțumesc Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, mulțumesc Înalt Prea Sfințitului Pimen și tuturor preoților care ne-au ajutat. Fără ajutorul lor nu avem nicio posibilitate să reconstruim casa care ne-a fost luată de apă”, ne-a spus Cristinel Ojda. Sinistrații din Dornești nu au paturi pe care să se odihnească noaptea Rămas fără agoniseala de o viață în urma inundațiilor, Cristinel Ojda ne-a spus că deocamdată nu se poate muta în noua locuință deoarece nu are mobilă și în aceste condiții copiii lui ar trebui să doarmă pe podea. „Deocamdată dormim toți, și eu și soția și copiii, inclusiv cel care are 2 luni, la o cumnată. Casa va fi gata săptămâna viitoare, însă nu avem mobilă”, a spus bărbatul. Preotul consilier eparhial Petru Crăciun a ținut să facă un apel pe această cale la toți cei care au posibilitatea să-i ajute pe sinistrații din Dornești să-și mobileze casele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: