Legea speranței

Nu știu, chiar nu știu dacă printre idealurile feministelor de odinioară se va fi numărat și acesta: de a presta, la slujbele lor, precum „sexul tare”. În varianta Legii pensiilor tocmai adoptată de Guvern și de Senat, ar urma ca, din 2030, după un stagiu minim de cotizare de 15 ani, și femeile, și bărbații din România să capete libertate de pensie la aceeași vârstă: 65 de ani. Iar cotizare pentru cine? Pentru ei sau pentru stat? Într-un context european general, în care o amenințare la adresa sistemelor de pensii sunt pensionarii înșiși, prin aceea că se înverșunează să trăiască din ce în ce mai mult, o astfel de opțiune pare salutară pentru (un) stat: omul să muncească din ce în ce mai mult, iar apoi, după ieșirea la pensie, să capete cât mai puțin posibil.
 

L.D. CLEMENT

Și nu neapărat fiindcă se gândește cineva să-i reducă pe neașteptate pensia, ci să i-o „dăruiască” dimpreună cu dezlegarea la odihnă exact atunci când omul începe a se gândi că are zilele numărate. Este suficient a spune că, în ultimul deceniu, durata medie de viață a bărbaților români n-a depășit vârsta de 68 de ani, iar cea a femeilor, cea de 76 de ani. Specialiștii în politici publice de la noi ar fi de părere (sau sunt plătiți ca să aibă o astfel de părere, adică să aibă și ei, într-o părere, cândva, o pensie) că nu există absolut nicio legătură între vârsta de pensionare și speranța de viață. Cel puțin în privința speranței muncitului în comparație cu speranța odihnitului. Însă nici dacă-ți slăbește vederea (de bătrânețe) nu poți remarca faptul că (în medie…) legea cea nouă ar spune că un român să pape pensie vreo 3 ani, iar o româncă, vreo 10. Aspect care, firește, nu-i în relație cu pensia ca atare, ci cu speranța (bunăoară, cu 10 ani în plus mai îngăduitoare cu occidentalii). De aceea îmi spun că ar trebui și o lege a speranței, care să reglementeze astfel încât să fie și la noi mai mulți cei care să aibă parte de pensie.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI