Hidroelectrica ar putea prelua energia electrică produsă la CET Suceava

Condițiile unui posibil parteneriat vor fi discutate luni, la București Conducerea administrației sucevene poartă tratative cu cea a Hidroelectrica, în vederea încheierii unui parteneriat cu Termica, societate comercială la care unic acționar este Consiliul Local.
 

Primarul Ion Lungu susține că această colaborare ar consta în preluarea de către compania amintită a energiei electrice produse de centrala electrotermică în cogenerare din Lunca Sucevei. „Hidroelectrica este interesată de un parteneriat cu Termocentrale, pe timp de vară, când este secetă, iar cursul apelor este scăzut, aceasta urmând a prelua energia electrică produsă la CET. Este un lucru important și vrem să vedem care sunt condițiile de intrare în parteneriat”, subliniază edilul-șef, adăugând că o întrevedere în acest sens va avea loc luni, la București. Conform dlui Lungu, CET este o centrală relativ nouă și cu investiții de retehnologizare, singura problemă fiind capacitatea prea mare pentru nevoile de consum ale Sucevei. În ședința extraordinară de vineri a deliberativului municipal, va fi analizat un proiect de hotărâre de concesionare a CET, în vederea axării acesteia pe producția de energie electrică. Astfel, potențialul amator va trebui ca, în următorii 2 ani, să investească la Termica minim 10 milioane de euro. „Încercăm să salvăm actualul patrimoniu și locurile de muncă de la Termica, și, de ce nu?, în măsura în care se perfectează parteneriatul și sa fac investiții, să înființăm și altele noi”, explică primarul Ion Lungu. La această dată, exploatarea CET în cogenerare este nerentabilă, consumul de abur tehnologic căzând din cauza desființării marilor capacități industriale. În plus, energia electrică nu are căutare în sistemul energetic național. De asemenea, ridicarea subvenției la constituirea stocurilor de combustibili și cea la diferența de tarif dintre prețul de producere și cel de referință al gigacaloriei este de natură să înghită toate veniturile pro-prii ale bugetului local. Reamintim că, la începutul anului trecut, Termica a fost scoasă la privatizare, însă la licitație nu s-a prezentat niciun investitor. Înstrăinarea pachetului de acțiuni urma să se facă prin metoda licitației competitive de tip olandez, aceasta pornind de la prețul de 18,3 milioane de euro. Inițial, au achiziționat caietele de sarcini 5 firme: Electrica Bio Heat București, Unicom Top Energy București, Dori Iași, E.ON România și Global Internațional București.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: