Ministrul sănătății propune o altă clasificare a spitalelor

Spitalul sucevean ar putea căpăta gradul de clasificare III, mediu Attila Cseke, ministrul sănătății, vrea o altă clasificare a spitalelor, în funcție de competență, pe care a va pune în practică, prin ordin, de la sfârșitul lunii octombrie, dar numai după o dezbatere publică.
 

El a explicat că în sănătate “aveam nevoie de un sistem de clasificare mult mai simplă a spitalelor, care să delimiteze clar atribuțiile și competențele acestora” și că noul sistem de clasificare va ajuta la stabilirea unor proceduri clare de direcționare a pacienților în sistem. Totodată, noua clasificare ar permite realizarea unei strategii de îmbunătățire a dotării cu echipamente, dar și de finanțare a spitalelor. Conform proiectului de act normativ, spitalele se vor clasifica pe 5 categorii: nivel de competență foarte înalt, nivel de competență înalt, mediu, bazal și limitat. Criteriile care vor sta la baza clasificării spitalelor sunt legate de structura organizatorică a spitalului, tipul serviciilor medicale furnizate, personalul de specialitate medico-sanitar încadrat la nivelul spitalului, continuitatea asistenței medicale și dotarea cu echipamente și aparatură medicală. Spitalul cu nivel de competență foarte înalt va fi spitalul cu 500 -1500 de paturi, cel mai înalt nivel de dotare cu aparatură și echipamente medicale, precum și de încadrare cu resurse umane, va furniza toate tipurile de servicii medicale, inclusiv cele cu grad de complexitate foarte înalt, iar nu în cele din urmă trebuie să fie vorba despre structuri care funcționează ca baze clinice pentru activitatea de învățământ, cercetare științifică-medicală și de educație continuă, cu relații contractuale cu o instituție de învățământ medical superior acreditată. Un astfel de spital mai trebuie să deservească populația județului din aria sa administrativ-teritorială, precum și alte județe. În cea de-a doua categorie vor intra spitalele cu 400 -1200 paturi, care, de asemenea, vor trebui să fie și baze pentru învățământ și cercetare, numărul locuitorilor pe care trebuie să-l deservească fiind mai redus. Al treilea nivel va cuprinde spitalele cu 300-1000 paturi, care deservesc populația județului din aria administrativ-teritoriala unde își au sediul și, doar prin excepție, din județele limitrofe, pentru afecțiuni cu grad mediu de complexitate. Spitalul Județean de Urgență Suceava ar avea condiții pentru a intra în nivelul III, mediu, dacă ne referim numai la numărul de paturi (în jur de 1000) și locuitorii pe care-i deservește.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI