Marfă la export: carne !

Potrivit statisticilor oficiale, la începutul acestei săptămâni, peste 3 milioane de „tinere mlădițe ale patriei” (vă amintiți clișeul?) au pășit (cei mai mulți dintre ei din nou) în școli. „Viitor de aur…” (sesizați?; orice clișeu aș folosi, tot e nepotrivit și asta nu doar pentru că este vorba despre clișeu în sine); să fie ei sănătoși, însă chestiunea viitorului pare extrem de nebuloasă. Nu se prea știe în ce măsură vor putea decide ei asupra propriului viitor – pe de-o parte, apoi s-ar părea că și clișeul acela cu „cine are carte are parte” e fumat de mult.
 

L.D. CLEMENT

Potrivit statisticilor unei platforme de lucru pentru agențiile de recrutare din România, de la începutul acestui an, mai mult de jumătate de milion de români au început demersurile necesare pentru a-și găsi de lucru în străinătate, dintre care se pare că aproape 100000 ar fi și semnat contracte. Care este principalul motiv care-i alungă de acasă? Faptul că nu-și pot plăti ratele pentru care au semnat în anii trecuți. Neputința lor, consecință a neputinței generale, publice și private, îi determină, aflăm, ca, spre bucuria angajatorilor, să lase nasul jos. Spre exemplu, un absolvent de studii superioare care în 2008 s-ar fi străduit să negocieze o leafă de 1800-2000 euro, acum este mulțumit (vorba vine!) și cu 800 de euro. Deși „acolo” viața e un pic mai scumpă, un astfel de salariu este, pentru un român, de-a dreptul astronomic. Iar chestiunea studiilor e, până la urmă, un aspect periferic (sau de regimul excepției de la regulă), de care nu merită să faci caz. Să fii șofer, chelner, lucrător cu palmele, transportator cu cârca – așa cum sunt cei mai mulți – nu trebuie să fii și tobă de carte. Ci doar să fii sănătos, harnic, posesor de cocoașă tare. Statistici neoficiale arată că „afară” s-ar afla la lucru în jur de 3 milioane de români. Dacă n-are altceva, țara exportă carne, exportă capete. Și nici pentru un așa export nu-ți trebuie școală cine știe ce!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI