Alianța Federațiilor din Învățământ și-a propus pentru astăzi

Ignorarea politicienilor prezenți la deschiderea anului școlar

Sindicatele din Alianța Federațiilor din Învățământ și-au propus ca astăzi, la deschiderea noului an școlar dascălii, elevii și părinții să „ignore” politicienii care vor fi prezenți la festivitățile din școli. Această decizie a fost luată în ședințele Consiliului Național al Federației Sindicatelor din Învățământ „Spiru Haret” și Federației Educației Naționale, desfășurate foarte recent, unde cele două federații s-au și aliat, de altfel, sub noua denumire.
 

Ele au motivat această alianță invocând, printre altele, „situația dezastruoasă în care se află România, în general, și sistemul de învățământ și salariații săi, în special”, „ne-voia de unitate de acțiune sindicală în învățământ”, solicitările venite de la membrii de sindicat care doresc „unificarea mișcării sindicale”, și nu în cele din urmă „creșterea credibilității acțiunilor sindicale”. Alianța Federațiilor din Învățământ și-a stabilit și un calendar cu acțiunile următoare: un euromiting la Bruxelles, pe 29 septembrie, când o delegație din partea Alianței va depune memorii la Comisia Europeană, o masă rotundă la București, pe 28-29 septembrie, un miting la Cotroceni, pe 5 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Educației. În județul Suceava, cei mai mulți dascăli membri de sindicat fac parte din Sindicatul Județean „Spiru Haret” (peste 8000 de membri) și Sindicatul „Bucovina” Rădăuți (peste 2000 membri), ambele afiliate la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Această federație a avut ședința Consiliului Național tot recent, unde s-a discutat despre Legea Educației, neaplicată încă, despre disponibilizările din sistem, despre faptul că naveta profesorilor nu se mai decontează și că astfel „vor pleca oameni din sistem”, a precizat liderul sindicatului „Bucovina” Rădăuți, Gheorghe Șorodoc. El a mai spus că s-a discutat și despre „procesele noastre și cum se poate face o acțiune unitară, fiindcă unii au dat în judecată autoritățile, iar alții nu”, referindu-se la procesele deschise de unele școli pentru nerespectarea Legii 330 din 2009. De altfel, Gheorghe Șorodoc va fi astăzi al Tribunalul Suceava, unde se judecă 4 astfel de dosare în procese intentate de școli din zona Rădăuți. Cât despre ignorarea oficialităților care vor fi prezente la deschiderea anului școlar, Gheorghe Șorodoc ne-a declarat că „las decizia la latitudinea fiecărei școli, fiecărui lider sindical și grupă sindicală”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: