Debandada din presă

„Omul-care-face-curățenie”, adică Silviu Prigoană, strânge gunoiul și în același timp gândește. El gândește la tot felul de libertăți, dar mai ales la cea a presei. Gândește chiar și când e în concediu sau se autosuspendă din partid. Opinia sa și a câtorva colegi din partidul dumisale (care parțial s-a cam dezis de „omul-care-face…”) este aceea că, atâta vreme cât presa scrisă este… vizualizată (cu sau fără ochelari), ea trebuie supusă Consiliului Național al Audiovizualului (?!) Care să facă ordine și curățenie, așa cum omul de afaceri cu idei face (adică nu mai face, că e deputat) cu gunoaiele țării. Elegantă și măgulitoare comparație!
 

Acum vreo doi ani, unul dintre diplomații consulatului ucrainean de la Suceava mă ruga să ne întâlnim în trei cu redactorul-șef al publicației oficiale (în limba ucraineană) a Radei de la Kiev. Ne-am întâlnit la un ceai în oraș, tânărul ziarist kievean (cred că avea cam 30 de ani) punând o sumă respectabilă de întrebări legate de funcționarea presei în România, cele mai multe ipostaziind sensibilul domeniu al libertății acesteia. Ne-am despărțit de un tânăr profesionist intrigat și încântat de ce aflase, pus în fața unui alt mod de a face jurnalistică decât cel din mediul din care provenea. Am fost încă o dată mândru de meseria mea. Oriunde ne aflăm facem (precum Monsieur Jourdain proză) politică. Unii se felicită pentru felul cum au votat, alții se blestemă, deh, fiecare cu propria experiență de după, atunci când se spune că se luminează și mintea românului. La un asemenea colocviu, un bărbat care a lucrat în poliție, „șef” peste duba în care erau băgați tot felul de „călcători de lege”, regreta ideea de umblare la cuantumul pensiei sale, întrebându-se cu îndreptățire câți și-ar fi dorit slujba aceea și de ce le-ar părea acum că el ia o pensie prea mare? „Dar ziariștii ar trebui puși la punct, dom’le”, schimbă el vorba, parcă o țâră speriat de ce bâiguise despre pensia sa. „Trebuie puși la punct, că le bălmăjesc pe toate de nu mai înțelegi nimic. Ăștia care n-au făcut armată n-au aflat că unul singur comandă. Altfel totul e debandadă…”. Adică nu suntem din banda lor, înțeleg eu și tac. Dar de scris, scriu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: