Termoficare „cu scântei”

> Autoritățile locale sucevene sunt nemulțumite că Guvernul încă nu a lămurit modul de acordare a ajutoarelor la încălzire și nici cel de scutire a penalităților de întârziere la plata facturilor > În țară există 14 orașe, printre care și Suceava, cu supracapacități de producere a energiei termice, structuri economice care, în lipsa revigorării industriei, nu vor fi niciodată eficiente
 

La jumătatea acestei luni, edilul-șef Ion Lungu și directorul general al Termica, Constantin Plăcintă, vor fi prezenți în Capitală, unde – se speră – vor fi clarificate ultimele detalii referitoare la funcționarea termoficării în sezonul rece care se apropie și la strategia de viitor a sistemului centralizat de încălzire. În ceea ce privește acest din urmă aspect, primarul Lungu crede că singura soluție pentru asigurarea viabilității sistemului centralizat este implicarea capitalului privat în realizarea de centrale termice de cogenerare de înaltă eficiență, dimensionate strict la necesarul de consum al beneficiarilor. Potrivit ocupantului fotoliului din Areni, în țară există 14 orașe, printre care și Suceava, cu supracapacități de producere a energiei termice, care, în lipsa revigorării industriei, nu vor fi niciodată eficiente. Ion Lungu crede că, pentru atingerea acestui deziderat, ar trebui finalizate cât mai rapid normele metodologice ale Legii parteneriatului public-privat. „Este necesară clarificarea cât mai rapidă a legislației privind implicarea capitalului privat, astfel încât să poată demara aceste proiecte. Suceava este cu un pas înaintea Guvernului, printr-o hotărâre de consiliu local din luna aprilie fiind aprobată realizarea unei centrale noi de cogenerare de înaltă eficiență”, declară Lungu. De asemenea, tot de la București, sunt așteptate lămuriri în ceea ce privește ajutoarele pe care populația ar urma să le primească în vederea încălzirii locuințelor. Aceasta în scopul punerii la punct, prin intermediul asociațiilor de proprietari și al serviciului specializat al executivului, a noii baze de date cu potențialii beneficiari. Pe de altă parte, autoritățile locale și Termica așteaptă precizări despre prevederile de aplicare a recentului act normativ care stipulează acordarea de scutiri la penalitățile de întârziere a plății facturilor către furnizorii de căldură în sistem centralizat. „Ordonanța nu este astăzi funcțională, având în vedere faptul că nu se precizează ce se întâmplă cu acele penalități, de unde se suportă, dacă se trec pe pierderi la opera-torul de utilități”, subliniază dl Lungu. Este vorba despre Legea nr. 175/2010, prin care datornicii cu venit mai mic de 1000 de lei/membru de familie/lună ar urma să beneficieze de anularea penalităților de întârziere, aceasta, însă, doar în condițiile plății restanțelor la facturile înregistrate într-un interval de 12 luni. Primarul Ion Lungu preciza că noile prevederi legale privind scutirea de la plata penalităților a rău-platnicilor la serviciile de termoficare se vor răsfrânge în mod negativ asupra SC Termica.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: